Speekseltest drugs onbetrouwbaar

Ook in België is de speekseltest onderwerp van gesprek. De test, die bij automobilisten moet aantonen of ze drugs gebruikt hebben, blijkt niet zo betrouwbaar als de autoriteiten doen voorkomen.

Onderzoeksresultaten variëren, maar alles wijst  erop dat er een grote foutmarge in de testuitslagen zit. Volgens het Franse Académie Nationale de Pharmacie worden in 19 procent van de gevallen drugsgebruikers niet opgemerkt en in 16 procent van de gevallen testen automobilisten die geen drugs hebben gebruikt wel positief. Het hoofd van het toxicologisch laboratorium van het universitair ziekenhuis van Poitiers, Patrick Mura heeft 740 stalen onderzocht en kwam op een foutmarge van 10,1 procent.

Waar er in Nederland pas in 2012 op drugs getest zal worden, gaat dat in België vanaf 1 oktober al in. De Belgische politie en het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV) melden dat de test voor 92 procent betrouwbaar is. Gespecialiseerde advocaten zeggen: “Die marge is is veel te groot voor justitie, dit gaat problemen opleveren voor de politierechtbanken”.