Beatrix wil advies van Tjeenk Willink

Koningin Beatrix gaat opnieuw haar adviseur Herman Tjeenk Willink om advies vragen over de situatie in de formatie. Bureau Woordvoering Kabinetsformatie maakte dinsdagavond laat bekend dat Beatrix Tjeenk Willink heeft verzocht 'haar op de kortst mogelijke termijn te informeren over de ontstane situatie en de stappen die genomen moeten worden'.

De koningin ontving eerder op de avond VVD-fractievoorzitter Mark Rutte. Beatrix sprak maandag ook met haar vaste adviseurs, voorzitter van de Tweede Kamer Gerdi Verbeet, voorzitter van de Eerste Kamer René van der Linden en vicevoorzitter van de Raad van State Herman Tjeenk Willink.

Maandag adviseerde Rutte de koningin om hem te vragen een conceptregeerakkoord te schrijven. Dinsdag bleek echter dat VVD, CDA en PVV verder wilden onderhandelen over een rechts kabinet. Geert Wilders (PVV) had de stekker uit de onderhandelingen getrokken wegens een gebrek aan vertrouwen na een brief van CDA-onderhandelaar Ab Klink over de formatie.

Nadat Klink maandag bekendmaakte op te stappen uit de Tweede Kamer was Wilders bereid om weer aan tafel te gaan. De twee andere critici binnen het CDA, Ad Koppejan en Kathleen Ferrier, neemt hij voor lief, omdat zij minder gewicht in de schaal leggen.