Palestijnse Autoriteit hekelt Iran

De Iraanse kritiek op het hernieuwde vredesoverleg tussen Israël en de Palestijnen is niet goed gevallen bij de Palestijnse Autoriteit, het officiële bestuur van de Palestijnse gebieden. Een woordvoerder van de Palestijnse Autoriteit heeft zaterdag, via het officiële persbureau Wafa, hard uitgehaald naar Iran.

De Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad had zich vrijdag openlijk afgevraagd wie de Palestijnse onderhandelaars bij het vredesoverleg eigenlijk vertegenwoordigen. "Het volk van Palestina en de volken in de regio staan ze niet toe ook maar een vierkante centimeter van Palestijnse land te verkopen", zei hij in een toespraak. Eerder in de week had Ahmadinejad gezegd dat de Hamasbeweging bij de onderhandelingen betrokken zou moeten zijn, want 'zij vertegenwoordigen de Palestijnen het meest'.

Dit was tegen het zere been van de Palestijnse Autoriteit. "Hij die het Iraanse volk niet vertegenwoordigt, die verkiezingen heeft vervalst, de Iraniërs onderdrukt en het gezag heeft gestolen, heeft geen recht om over Palestina en de Palestijnse president te praten", reageerde woordvoerder Nabil Abu Rdeina. Ahmadinejad werd vorig jaar herkozen in een uiterst tumultueus verlopen verkiezing.

De Palestijnse Autoriteit is het middelpunt van een al jaren durende machtstrijd in de Palestijnse gebieden. De bewegingen Hamas en Fatah claimen beide de werkelijke machthebbers te zijn. Het Westen erkent Mahmoud Abbas van Fatah als president, ook al is zijn termijn al verlopen. Iran steunt de rivaliserende Hamasbeweging.

Palestijnse Autoriteit hekelt Iran
Palestijnse Autoriteit hekelt Iran (Foto: ANP)