Oud-tourwinnaar Fignon (50) overleden

Tweevoudig tourwinnaar Laurent Fignon is dinsdag overleden. Dat meldt de Franse sportkrant L'Équipe op gezag van televisiezender France 2 waar de Fransman commentator was. Fignon vierde eerder deze maand zijn vijftigste verjaardag. Hij leed al geruime tijd aan longkanker.

Fignon brak begin jaren tachtig van de vorige eeuw door als ronderenner. In 1983 was hij plotseling de kopman van de Renault-Gitane-ploeg nadat Bernard Hinault geblesseerd was geraakt. De jonge Parijzenaar liet met de eindzege in de Tour zien dat hij die rol aankon. Het volgende jaar werd Fignon Frans kampioen en prolongeerde hij zijn tourzege, waarbij hij vijf etappes won.

In 1989 won hij de Giro d'Italia, maar dat jaar ging voor Fignon toch als slecht de boeken in. In de Tour de France vocht hij een verbeten strijd uit met de van een jachtongeluk herstelde Amerikaan Greg Lemond. Le Professeur ging de afsluitende tijdrit in zijn eigen Parijs in met een voorsprong van vijftig seconden, maar dat bleek niet voldoende. Uiteindelijk moest hij de eindzege met acht seconden achterstand aan Lemond laten.

Na zijn actieve carrière, die hij in 1993 afsloot, werd Fignon organisator van wielerkoersen. De laatste jaren was hij actief als commentator op de Franse televisie. Vorig jaar presenteerde Fignon zijn autobiografie, waarin hij bekendmaakte longkanker te hebben. Ook stelde hij doping te hebben gebruikt en sloot hij een verband tussen die twee zaken niet uit.

Ondanks dat het gezwel op zijn stembanden drukte en hij daardoor moeilijk te verstaan was, was Fignon ook deze zomer tijdens de Ronde van Frankrijk weer als commentator actief. Hij werd op 12 augustus 50 jaar.