Kardinaal wilde misbruik stilhouden

De rooms-katholieke kardinaal Godfried Danneels heeft eerder dit jaar voorgesteld het seksueel misbruik door een bisschop onder de pet te houden, totdat hij met pensioen zou gaan. Dat heeft Toon Osaer, de woordvoerder van Danneels, zaterdag bevestigd.

In de Belgische krant De Standaard verscheen zaterdag een bericht over een in het geheim opgenomen gesprek tussen Danneels, bisschop Roger Vangheluwe en het slachtoffer van het misbruik op 8 april. Danneels zou in het gesprek het slachtoffer hebben voorgesteld de zaak stil te houden, totdat Vangheluwe een jaar later met pensioen zou gaan.

Uiteindelijk nam Vangheluwe twee weken na het gesprek ontslag, waarbij hij zijn spijt betuigde over het misbruiken van de tiener, terwijl hij werkte als bisschop en priester.

Danneels ging in januari met pensioen. Daarvoor was hij hoofd van de Belgische katholieke kerk. De politie ondervroeg hem, omdat hij mogelijk een getuige in de misbruikzaak was. Er werd een inval gedaan in zijn huis en kantoor, waarbij documenten en een computer in beslag werden genomen.

Kardinaal Danneels wilde misbruik stilhouden
Kardinaal Danneels wilde misbruik stilhouden (Foto: Novum)