Eerste Jeugd Olympische Spelen voorbij

In Singapore is met een spetterende sluitingsceremonie een einde gekomen aan de eerste Olympische Spelen voor de jeugd. In de ceremonie werden de duizenden atleten en vrijwilligers geroemd voor hun inzet de afgelopen twaalf dagen, daarna werd de olympische vlam gedoofd.

"Bedankt Singapore, voor de voortreffelijke uitvoering van dit evenement", aldus IOC-president Jaques Rogge. "Jullie hebben de uitdaging van het combineren van sport, educatie en cultuur op een briljante wijze werkelijkheid gemaakt." Hierna richtte de Belg zich tot de jonge atleten. "Jullie hebben ons geïnspireerd met jullie enthousiasme, hartstocht en het plezier waarmee jullie de wedstrijden aangingen, van elkaar leerden en met elkaar woonden. Jullie mogen je vanaf nu jonge olympiërs noemen. En als je over vele jaren terugkijkt op je carrière kan je zeggen: ‘ik was in Singapore, waar het allemaal begon'."

De volgende Jeugd Olympische Spelen vinden in 2014 plaats in het Chinese Nanjing. Daarvoor zullen in 2012 nog wel de eeste Olympische Winterspelen voor de jeugd gehouden worden. Deze zullen gehouden worden in Innsbruck.

Nederland keert met vier medailles terug uit Singapore. De hockeysters wonnen er goud, zilver was er voor zeilster Daphne van der Vaart en handboogschutter Rick van den Oever. De wielrenners wonnen er een bronzen plak.