Patiëntenkoepels steunen op farmaceuten

Patiëntenkoepels die de autoriteiten van onafhankelijk advies zouden moeten voorzien, worden zelf gesubsidieerd door pillenfabrikanten. Sommige organisaties draaien zelfs volledig op geld van de fabrikanten, meldt Health Action International (HAI), zelf ook een patiëntenorganisatie en gevestigd in Amsterdam.

De European Medicines Agency (EMA) bespreekt met 23 patiëntenkoepels het geneesmiddelenbeleid. HIA onderzocht de achtergrond van de patiëntenkoepels en kwam tot de conclusie dat minder dan de helft van deze organisaties aan de richtlijnen van de EMA voldoet.

Vijftien van de 23 organisaties ontvangen geld uit het bedrijfsleven. Zeven organisaties ontvingen tussen 2006 en 2008 geen subsidie van de industrie, waarvan er vier zeggen dit altijd te weigeren. Onder die vier is HIA.

Het is niet de bedoeling dat patiëntenorganisaties die met de EMA overleggen afhankelijk zijn van het bedrijfsleven. De EMA gaat ervan uit dat deze organisaties de belangen van de patiënten behartigen en neemt hun adviezen daarom serieus. Naarmate deze organisaties meer van het bedrijfsleven afhankelijk zijn, wordt de kans dat het belang van de patiënt bij hen voorop staat kleiner.

De organisaties zijn volgens HAI nauwelijks transparant over waar het geld vandaan komt en waar het voor wordt gebruikt. Meer onderzoek zou nodig zijn omdat veel meer organisaties zijn betrokken bij het opstellen van het Europese geneesmiddelenbeleid.

Ook het Nederlandse College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) blijkt te hebben overlegd met organisaties die sterke financiële relaties met farmaceutische bedrijven hebben, schrijft Trouw. Zo praat het CBG net als de EMA met het internationale samenwerkingsverband van patiëntenorganisaties IAPO. Dat ontving vorig jaar ruim zes ton van farmaceutische bedrijven.