Burgemeesters zien nationale politie niet zitten

Burgemeesters vrezen dat ze hun invloed op de inzet van agenten kwijtraken als er een nationale politie en een ministerie van Veiligheid komen. Dat zegt voorzitter van het Nederlands Genootschap van Burgemeesters Bernt Schneiders, zelf burgemeester van Haarlem, dinsdag in Trouw.

Nu beslissen burgemeesters in overleg met politie en justitie over hoeveel bureaus er in de gemeente open zijn en hoeveel wijkagenten bijvoorbeeld worden ingezet. Schneiders vreest dat in de toekomst vanuit Den Haag wordt bepaald hoeveel tijd ergens aan mag worden besteed en welke resultaten moeten worden behaald.

VVD, CDA en PVV zijn namelijk van plan de ministeries van Binnenlandse Zaken en Justitie samen te voegen tot een ministerie van Veiligheid, waaronder een nationale politie moet vallen. Schneiders zegt in de krant dat veiligheid 'vooral een regionale aangelegenheid' is.

Hij vreest dat het handhaven van de openbare orde op de achtergrond raakt. Zaken zoals preventie en handhaving zouden worden vervangen door 'boeven vangen'. Om toch nog toezicht op straat te houden tuigen gemeenten nu eigen diensten op, wat veel geld kost. Ook de Vereniging van Nederlandse Gemeenten wijst er in de krant op dat vanuit Den Haag niet is te bepalen waar precies politie-inzet nodig is.