Venezuela en Colombia herstellen relatie

De presidenten van Venezuela en Colombia, Hugo Chavez en Juan Manuel Santos, hebben besloten de diplomatieke betrekkingen tussen hun landen te herstellen. De stap werd dinsdag in een gemeenschappelijke verklaring bekendgemaakt na overleg in de Colombiaanse stad Santa Maria.

De spanningen tussen de twee Zuid-Amerikaanse buurlanden waren hoog opgelopen nadat de voorganger van Santos, Alvaro Uribe, Venezuela had verweten onderdak te bieden aan onder meer de linkse Colombiaanse terreurbeweging FARC. De linkse populist Chavez verbrak daarop op 22 juli de diplomatieke betrekkingen met Bogota.

Santos verklaarde dinsdag dat hij van Chavez de verzekering had gekregen dat de Venezolaanse leider niet zal toelaten dat guerrillastrijders kampen opzetten op Venezolaans grondgebied. Chavez bevestigde dat zijn land geen guerrillastrijders, drugshandel en terrorisme zal dulden.

Santos had bij zijn inauguratie afgelopen zaterdag aangekondigd de betrekkingen met Venezuela te herstellen. Chavez reageerde toen met de wens een nieuw hoofdstuk te willen beginnen in de relatie tussen beide landen.