Agenten niet vervolgd voor doodschieten man

De twee agenten die in februari in Spijkenisse een 46-jarige man doodschoten, worden niet vervolgd. Ze hebben volgens de regels gehandeld, zo meldt het Openbaar Ministerie in Rotterdam donderdag.

De agenten openden op 5 februari op de Hoeklaan het vuur op de man toen hij op een vrouw in een auto begon te schieten. De politiemannen waren ter plaatse gekomen na een melding dat een man met een vuurwapen een vrouw belaagde. De man bleek naast de auto van de 39-jarige vrouw te staan.

De politiemannen sommeerden de man meerdere keren zijn wapen op de grond te leggen, maar hij reageerde niet. Ook dat de agenten hun politiewapen trokken, leek hem niets te doen.

Toen de man op de vrouw begon te schieten, schoten de beide agenten in totaal acht keer gericht op hem. Een van de agenten schoot eerst op het onderlichaam, maar ook daar reageerde de man niet op. Daarop werd hoger geschoten. De man overleed ter plaatse. De vrouw raakte gewond door vier door de 46-jarige man afgevuurde kogels.

Na het incident stelde de Rijksrecherche zoals gebruikelijk bij dit soort incidenten een onderzoek in. Op basis van dit onderzoek concludeert het OM dat de agenten volgens de zogenoemde ambtsinstructie hebben gehandeld. "Redelijkerwijs waren er geen andere manieren meer om de man onder controle te krijgen, zonder gevaar voor hun eigen leven en dat van de vrouw", stelt het OM.