Enthousiasme doet Van Marwijk goed

Ondanks de verloren WK-finale kreeg Oranje toch een boottocht door de grachten. Direct vanaf het vertrek van marinebasis Kattenburg werd de boot van het Nederlands elftal omgeven door een armada aan bootjes vol met fans. Voor Bert van Marwijk was dat een verrassing. "Ik had wel wat mensen verwacht, maar dit is ongelooflijk." Na een korte stilte ging de bondscoach verder. "Kan je nagaan hoe het was als we gewonnen hadden."

Toch haalde het warme onthaal bij de dinsdag geridderde Van Marwijk wel de scherpe randjes van de teleurstelling weg. "Dit helpt wel. Als je ziet wat het losgemaakt heeft." André Ooijer, die de kwartfinale tegen Brazilië speelde en zondag op de finaledag jarig was, zwaaide het publiek enthousiast toe. "Geweldig dat ze allemaal naar mijn verjaardag zijn gekomen", grapte de verdediger.

Dirk Kuyt was ook verrast door de opkomst. "We hebben zes weken in een tunnel gezeten. Toen we in die helikopter over Amsterdam vlogen en daar die mensenmassa zagen, was dat geweldig. Het lijkt wel of heel Amsterdam oranje is", glunderde de Katwijker.

De helikoptertocht was volgens Kuyt niet helemaal zonder slag of stoot verlopen. "Nou, meneer Van der Vaart had er wat moeite mee", lachte de spits. "Maar zoals je ziet is hij er weer helemaal bij", wees hij de feestende Rafael van der Vaart aan.

De selectie wordt vanaf 17.00 uur gehuldigd op het Museumplein.