'Populariteit Duitse regering daalt verder'

Maar liefst 86 procent van de Duitsers is ontevreden met de regering van Angela Merkel, is uit een peiling gebleken. De populariteit van de bondskanselier zelf heeft intussen ook een nieuw dieptepunt bereikt.

Volgens analisten heeft de centrumrechtse coalitie van de CDU/CSU en FDP irritatie bij de bevolking gewekt met haar argumenten over verschillende onderwerpen, van belastingverlaging tot kerncentrales. Ook het financiële reddingsplan voor de eurozonepartners en de tachtig miljard euro aan bezuinigingen zijn slecht gevallen bij de Duitse bevolking.

De coalitie staat op 30 juni een eerste test te wachten als een nieuwe Duitse president wordt gekozen. De regering heeft de conservatieve minister-president van Nedersaksen, Christian Wulff, genomineerd voor de grotendeels ceremoniële functie en hoewel de coalitie genoeg stemmen zou moeten hebben om Wulff in het zadel te helpen, is er stevige concurrentie te verwachten van Joachim Glauck, een voormalig Oost-Duitse activist voor democratie.

Mocht het Wulff niet lukken en de coalitie ten val komen, dan zullen vervroegde verkiezingen uitgeschreven worden. Op dit moment zijn vervroegde verkiezingen echter voor geen enkele partij gunstig. De coalitiepartijen staan er slecht voor en de belangrijkste oppositiepartijen, de sociaal-democraten van de SPD en de groenen, kunnen waarschijnlijk niet voldoende zetels bemachtigen om samen te regeren.