Dodental overstromingen Frankrijk stijgt

Het dodental door overstromingen in Zuid-Frankrijk is woensdag opgelopen tot tien. Door zware regenval steeg het water in het bergachtige gebied in korte tijd enkele meters, waardoor velen geen tijd meer hadden om naar hogergelegen gebieden te vluchten.

Ze zochten hun toevlucht op daken van huizen. Dat meldden Franse media. Drie mensen kwamen om in Draguignan, dat circa 50 kilometer ten westen van Cannes ligt. Een vrouw kwam om in het iets zuidelijker gelegen plaatsje Le Luc. Haar lichaam werd door een woeste stroom meegesleurd door het dorp. In Le Muy en Les Arcs vielen twee doden. Ook elders in de Côte d'Azur zijn nog vier doden gevallen. Nog zeker vier mensen worden vermist. In twaalf uur tijd viel circa 180 millimeter regen in de regio. Het treinverkeer tussen Nice en Toulon is volledig tot stilstand gekomen. Een hogesnelheidstrein, die met 300 passagiers van Nice onderweg was naar het Noord-Franse Lille, kwam ter hoogte van Le Luc stil te staan. In ongeveer 175.000 huizen in het gebied is de stroom uitgevallen.

De luchthaven Toulon-Hyères is gesloten, omdat de start- en landingsbanen blank staan. De reddingsdiensten zijn massaal ingezet en er is een crisiscentrum ingericht. Mensen zijn in de nacht van dinsdag op woensdag met helikopters van daken gehaald. Ook werden mensen uit auto's gered. In sommige gemeentes in het departement Var drijven auto's en vrachtauto's door de straten. Het slechte weer in het zuiden van Frankrijk houdt volgens Franse meteorologen nog zeker tot in de loop van de ochtend aan.