Leraren vinden Plasterk beste onderwijsminister

Oud-minister van Onderwijs Ronald Plasterk is de populairste onderwijsminister ooit. Dat blijkt uit een peiling van onderwijsbond AOb. Plasterk krijgt van de AOb-leden een 5,8, het hoogste rapportcijfer ooit. Het kabinetsbeleid en het onderwijsbeleid komen er met een 5,0 en een 5,1 minder goed af.

De grootste missers van het vorige kabinet zijn de invoering van gratis schoolboeken en de educatieve minor, die studenten versneld in het onderwijs moet krijgen. Ook de maatschappelijke stage scoort niet goed.

Lof is er voor de lerarenbeurs en de aanpak van zwakke scholen. De lerarenbeurs is met een gemiddeld cijfer van 7,3 het belangrijkste wapenfeit van het kabinet Balkenende IV. Zo'n veertienduizend leraren zijn met deze beurs bezig, of hebben zich al bijgeschoold om betere carrièreperspectieven binnen het onderwijs te krijgen.

Bij de komende verkiezingen stemmen de AOB-leden vooral op progressieve partijen. De aanhang voor D66 is onder de leraren sinds de vorige verkiezingen verdubbeld naar 22 procent. De PvdA heeft de grootste aanhang met dertig procent. GroenLinks krijgt twintig procent van de stemmen. SP en CDA zijn gehalveerd.