Ordeverstoorder Dam betuigt spijt

De 39-jarige man die dinsdag tijdens de Dodenherdenking op de Dam voor chaos zorgde door te gaan schreeuwen, heeft spijt van zijn actie. Hij had geen kwaad in de zin en reageerde impulsief op frustraties in zijn persoonlijke leven. Bovendien had hij te veel gedronken. Dat maakt zijn advocaat donderdag bekend.

Over het motief van de man die de herdenking verstoorde, was tot nu toe niets bekend. Het Openbaar Ministerie meldde eerder dat hij geen verklaring had afgelegd. Volgens zijn raadsvrouw zit er geen diepere betekenis achter de actie. Hij betreurt de ontstane situatie na zijn schreeuw en de gevolgen voor de slachtoffers ten zeerste, meldt advocaat Van Essen.

De advocaat laat ook weten niet te spreken te zijn over de informatievoorziening over haar cliënt tot nu toe. Burgemeester Lodewijk Asscher en hoofdcommissaris Bernard Welten van Amsterdam zouden zijn privacy hebben geschonden door kort na het incident in een persconferentie informatie over zijn strafblad naar buiten te brengen.

Wat volgens haar wel relevant was om te zeggen op de persconferentie, maar wat achterwege bleef, was dat de man dronken en in de war was. Daarnaast is de verdachte volgens de advocaat nog steeds niet psychologisch onderzocht.