[NHL playoffs] Blackhawks op voorsprong

De Chicago Blackhawks hebben met twee overwinningen op rij een 2-1 voorsprong genomen op de Vancouver Canucks. Dankzij een hattrick van Dustin Byfuglien en 31 reddingen uit 33 schoten op doel van goalie Antti Niemi werd er met 5-2 gewonnen.

Goalie Niemi was vooral in de eerste periode in vorm. De Blackhawks gingen rusten met een 2-0 voorsprong dankzij goals van Kris Versteeg en Byfuglien, maar Niemi moest maar liefst zestien schoten op doel tegenhouden. Twee schoten van Daniel Sedin leken zekere goals, maar de 26-jarige Fin wist zijn doel schoon te houden.  Jannik Hansen bracht de achterstand van de Canucks terug tot één goal halverwege de tweede periode, maar twee minuten later maakte Byfuglien in de powerplay zijn tweede van de avond. De Canucks gaven echter niet op, want een minuut voor het einde van de periode maakte Alexandre Burrows de 3-2.

Het viel vooral op dat de Canucks moeite hadden met het fysieke spel van de Blackhawks. Chicago had al aangekondigd fysieker te gaan spelen en te proberen goalie Luongo en de spelers uit hun spel te halen door fysiek te spelen en veel te 'trashtalken'. De Canucks zeiden van tevoren zich hier niets van aan te zullen trekken, maar de praktijk was anders. De ploeg uit Vancouver reageerde over het algemeen geïrriteerd, en goalie Luongo moest in totaal vijf goals toestaan en gaf veel rebounds op.

In de derde periode stelden de Blackhawks de overwinning veilig. Marian Hossa scoorde de 4-2, waarna Byfuglien zijn hattrick kon voltooien. Drie minuten voor tijd, bij een 5-2 stand, klom de frustratie van de Canucks naar een hoogtepunt waardoor er een opstootje ontstond waarbij twee Canucks-spelers de rest van de wedstrijd geschorst werden. Ook na het fluitsignaal kreeg Vancouver-verdediger Kevin Bieksa nog een straf bij een opstootje.