Vliegtuig met Poolse president neergestort

Bij de nadering van de luchthaven van het West-Russische Smolensk is vandaag het Poolse regeringsvliegtuig verongelukt. De Poolse president Lech Kaczynski was aan boord van het vliegtuig. Dit heeft een Pools regeringsfunctionaris laten weten. Volgens het Russische persbureau TASS zijn er 87 mensen omgekomen bij het ongeluk. Het is niet bekend of Kaczynski ook omgekomen is bij de crash.

Kaczynski (60) is sinds 2005 president van Polen. De conservatieve president versloeg destijds de huidige premier Donald Tusk.

Update 10.16 uur

De website Luchtvaartnieuws.nl meldt dat ook de vrouw van de president in het vliegtuig zat, ook zouden er verschillende hoogwaardigheidsbekleders aan boord zijn van het vliegtuig. Zij waren op weg naar de zeventigste herdenking van de massamoord bij Katyn. Duizenden Poolse officieren en burgers werden hier vermoord door de geheime dienst van de Sovjet-Unie.

Alle inzittenden zouden bij de crash om het leven zijn gekomen.

De Belgische website De Tijd laat weten dat het vliegtuig enkele kilometers van de eindbestemming verwijderd in de problemen is geraakt. Verschillende persagentschappen laten weten dat dit gebeurde 'in mistige weersomstandigheden'. De website Nieuws.be laat weten dat het vliegtuig in de mist tegen bomen gebotst is, waarna het in brand vloog.

Update 10.51 uur

Er is inmiddels een passagierslijst bekendgemaakt door de Poolse krant Wiadomosci. Behalve de president en zijn echtgenote zouden ook de stafchef van het leger en de vice-minister van Buitenlandse Zaken in het vliegtuig zitten, meldt Het Belang van Limburg.

RTL Nieuws meldt dat de Poolse president is omgekomen bij het ongeluk. De gouverneur van de regio Smolensk, Sergej Antoefijev, heeft dat bevestigd. Volgens RTL Nieuws gaat het niet om 87 slachtoffers, maar om 132 inzittenden van het vliegtuig die allemaal om het leven zijn gekomen.

De regeringsvoorlichtingsdienst van Polen heeft laten weten dat de Poolse regering bijeenkomt in een buitengewone zitting naar aanleiding van het vliegtuigongeval. De dood van de president is overigens nog niet officieel door Polen bevestigd.