Kamer bespreekt alsnog val kabinet

Anderhalve maand nadat het vierde kabinet Balkenende viel over de Nederlandse aanwezigheid in Afghanistan, wordt de kwestie eindelijk besproken in de Tweede Kamer. D66 vroeg met hulp van GroenLinks en de VVD een spoeddebat aan met demissionair premier Jan Peter Balkenende (CDA) en demissionair minister van Defensie Eimert van Middelkoop (ChristenUnie).

Aanleiding zijn de reconstructies van de val van het kabinet die het paasweekeinde werden uitgezonden door Nova en Reporter. In Nova werd Van Middelkoop door oud-vicepremier en voormalig minister van Financiën Wouter Bos ervan beschuldigd dat hij informatie heeft achtergehouden over een tweede verzoek van de NAVO over een langer verblijf in Uruzgan; het zou gaan om een trainingsmissie. Dat Van Middelkoop dit achterhield, noemde Bos onverantwoord.

Van Middelkoop moest dinsdag tijdens het vragenuurtje opheldering verschaffen. Volgens de bewindsman betrof het een algemeen verzoek voor extra manschappen dat de NAVO naar alle bondgenoten had gestuurd. Het verzoek zou verder in december al zijn besproken in de zogeheten zeshoek, verklaarde Van Middelkoop. "Er is geen sprake van dat iets zou zijn achtergehouden in het kabinet tegenover collega's."

Vlak voordat het kabinet viel, vroeg Bos opeens naar de brief. Van Middelkoop besloot na overleg met Balkenende om de brief niet naar de PvdA-leider door te geleiden, omdat de inhoud bekend was voor alle betrokkenen en 'niets toevoegde' aan de discussie, die immers ging over het officiële verzoek van de NAVO voor een langer verblijf in Uruzgan, hetgeen onbespreekbaar bleek voor de PvdA.

De bewindsman wees erop dat de brief verder ook niet serieus ter sprake is gekomen. De Kamerleden kunnen het betreffende schrijven vertrouwelijk inzien. Op verzoek van Femke Halsema (GL) vraagt Van Middelkoop aan de NAVO of hij de brief openbaar mag maken.

De Tweede Kamer nam geen genoegen met deze uitleg en belegt alsnog een debat over de 'afronding van Uruzgan', zoals D66-leider Alexander Pechtold het verwoordde. "Niet vanwege een reconstructie, maar om een propere afronding."