Duitsers doden zes Afghaanse bondgenoten

Duitse militairen hebben in Afghanistan per ongeluk zes Afghaanse soldaten doodgeschoten. Dat gebeurde vrijdagnacht in de noordelijke stad Kunduz.

De Duitsers waren met spoed op weg naar een schermutseling ten zuidwesten van Kunduz om hun collega's die daar in een hinderlaag waren gelopen bij te staan. Toen ze twee burgervoertuigen zagen gaven ze volgens het Duitse leger een stopteken. Omdat die niet stopten, opende een Duits pantservoertuig het vuur. Later bleek dat er Afghaanse troepen in de wagens zaten.

Bevelhebbers van de coalitietroepen komen zaterdag bij elkaar om te praten over wat er is gebeurd.

Enkele uren eerder waren ten zuidwesten van Kunduz drie Duitsers omgekomen bij een schermutseling tussen talibanstrijders en Duitse soldaten. De Duitsers waren met de Afghaanse politie op pad om mijnen te ruimen en een brug te bouwen. Toen een mijn onder een pantservoertuig ontplofte werden ze aangevallen.

Een uur lang werden schoten gewisseld, drie uur later ging het gevecht verder. De autoriteiten schatten dat tweehonderd militanten bij de aanval waren betrokken. Een talibanstrijder werd gedood, een ander raakte gewond.

Bij de gevechten konden de Duitsers geen zware middelen inzetten omdat de militanten hen beschoten vanuit huizen van burgers.