Paus deed niets tegen misbruik priester VS

Paus Benedictus XVI heeft, toen hij nog kardinaal was en al wel een belangrijke functie binnen het Vaticaan vervulde, niets ondernomen tegen een Amerikaanse priester die mogelijk zo'n tweehonderd dove jongens heeft misbruikt. Dit meldt de New York Times.

De betreffende geestelijke, Lawrence Murphy, was in de periode 1950-1975 werkzaam op een school voor dove jongens. Hij overleed in 1998. De aartsbisschop van Milwaukee waarschuwde kardinaal Joseph Ratzinger in 1996 herhaalde malen over de verdenkingen tegen Murphy, maar er werd door Ratzinger niets tegen de priester ondernomen, aldus de NYT.

Acht maanden later gaf kardinaal Tarciscio Bertone, die destijds direct onder Ratzinger werkzaam was, de bisschoppen in Wisconsin opdracht geheime disciplinaire maatregelen tegen Murphy te treffen. Deze maatregelen werden stopgezet nadat Murphy Ratzinger had geschreven dat hij al berouw had betoond en bovendien ziek was. In de documenten, die de NYT in handen kreeg, staat geen reactie van Ratzinger vermeld.

Een woordvoerder van het Vaticaan liet de NYT weten dat het Vaticaan pas in 1996 op de hoogte werd gesteld van de verdenkingen tegen Murphy, jaren nadat de autoriteiten de zaak hadden onderzocht en besloten niet tot vervolging over te gaan. Dat het Vaticaan niets tegen Murphy ondernam kwam doordat deze ziek was en doordat er geen nieuwe klachten tegen hem waren ingediend, zei de zegsman.

De paus gaf bisschoppen in Ierland vorige week een stevige reprimande voor 'zware inschattingsfouten' in zaken van seksueel misbruik, begaan door katholieke geestelijken. Over vergelijkbare kwesties in zijn vaderland Duitsland heeft Benedictus XVI zich vooralsnog niet uitgelaten.

De NYT kreeg de documenten over Murphy van de advocaten van vijf mannen die het bisdom Milwaukee hebben aangeklaagd voor fraude. Volgens de krant bestaan zij uit een briefwisseling tussen bisschoppen en het Vaticaan, verklaringen van slachtoffers, handgeschreven notities van een deskundige op het gebied van seksuele afwijkingen die Murphy had geïnterviewd en notulen van een laatste vergadering over de zaak in het Vaticaan.

Volgens een van de advocaten was het Vaticaan bezorgder over mogelijke publicitaire gevolgen dan over de aanklachten wegens misbruik zelf.

De aartsbisschop van Milwaukee, die Ratzinger voor Murphy had gewaarschuwd, legde in 2002 zijn functie neer nadat hij had toegegeven dat het aartsbisdom in het geheim 450 duizend dollar had betaald aan een man die hem beschuldigde van seksueel misbruik.