Britse versie van NASA in april van start

Groot-Brittannië krijgt begin volgende maand een eigen ruimtevaartorganisatie. De organisatie moet de Britse ruimteactiviteiten coördineren en de positie van het land in de wereldwijde ruimtevaarteconomie verbeteren. Dat heeft de Britse minister voor het bedrijfsleven, Peter Mandelson, gisteren gezegd.

In eerste instantie krijgt de organisatie een budget van 230 miljoen pond (ruim 255 miljoen euro). Dat is in vergelijking met de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA, die jaarlijks negentien miljard dollar (ruim veertien miljard euro) te besteden heeft, bescheiden, maar volgens de Britse regering worden er door de ruimtevaartorganisatie niettemin tienduizenden banen gecreëerd. Mandelson zei dat de ruimtevaartindustrie 'een van de echte Britse succesverhalen' is. "Jaar in jaar uit zorgt deze industrie zowel direct als indirect voor meer banen voor de Britse arbeidskrachten."

Als de ruimtevaartorganisatie op 1 april operationeel wordt gaat zij de Britse belangen in internationale onderhandelingen behartigen. Daarnaast gaat de organisatie het beleid van de civiele ruimtevaart bepalen, iets wat nu gedaan wordt door verschillende departementen en onderzoeksraden.

Een nieuw te bouwen Internationaal Centrum voor de Innovatie van de Ruimte zal allerlei gegevens uit de ruimte gebruiken om klimaatveranderingen te begrijpen en strategieën te ontwikkelen om ruimtevaartsystemen te beveiligen.

Groot-Brittannië heeft geen plannen om naar de ruimte te gaan. Het meeste geld dat wordt uitgegeven aan de ruimtevaart gaat naar de Europese Ruimtevaartorganisatie (ESA), dat onderzoek doet naar reizen naar Mars. De ruimtevaartindustrie in Groot-Brittannië richt zich op robotica, telecommunicatie en het ontwikkelen van kleine satellieten.