Kamer wil DSB-onderzoeken openbaar

Alle documenten rondom het onderzoek naar de rol die ABN Amro-topman Gerrit Zalm bij de DSB Bank heeft gespeeld, moeten openbaar worden. Dat vindt een Kamermeerderheid van PvdA, SP, PVV en GroenLinks.

Vorige week bleek dat de Autoriteit Financiële Markten (AFM) vindt dat Zalm moet opstappen bij ABN Amro. De Nederlandsche Bank (DNB) was het daarmee oneens en vond dat Zalm kon aanblijven. Minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) volgde DNB.

De Kamer heeft forse kritiek op de gang van zaken, bleek vanavond tijdens een debat. "Niemand is hiermee een dienst bewezen. De twijfel over Zalm is niet weggenomen", zei PvdA-Kamerlid Paul Tang. "Zalm, DNB noch AFM wordt hier beter van. Dit is buitengewoon pijnlijk voor iedereen", zei GroenLinks-Kamerlid Kees Vendrik.

Een Kamermeerderheid wil alle stukken inzien om zelf een oordeel te kunnen vormen over de vraag of Zalm kan aanblijven bij ABN Amro. Tot nu toe bepleit alleen de SP zijn vertrek.

Minister De Jager erkende dat de gang van zaken ongelukkig was, maar zei ook dat hij er niets aan kon doen. Wel heeft hij met DNB en AFM overlegd over hoe tegengestelde adviezen over bestuurders in de bankwereld in de toekomst kunnen worden voorkomen.

De Jager zei verder niet van plan te zijn de onderzoeken openbaar te maken. "Dat wil ik absoluut niet", zei hij. Volgens De Jager zou er alleen maar meer discussie over Zalm ontstaan. Bovendien staat er informatie in die onder het bankgeheim valt, en waar volgens de wet alleen AFM en DNB toezicht toe hebben.

De AFM vond dat Zalm bij ABN Amro moet vertrekken, omdat hij in zijn tijd als financieel directeur bij DSB te weinig zou hebben gedaan om misstanden bij die bank aan te pakken.