Doornbos: "Ik wil alles of niets"

Robert Doornbos zit dit autosportjaar zonder een stoeltje bij een team. De Rotterdammer had in de IndyCar Series een contract bij HVM Racing, maar kon daar niet aan zijn verplichtingen voldoen. Afgelopen weekend bezocht de Nederlander de laatste Formule 1-test in Barcelona en hij is duidelijk: "Ik wil alles of niets."

"Het is leuk om alle gezichten weer eens te zien, na anderhalf jaar niet in de paddock te zijn geweest. De jongens van Red Bull zijn niet veranderd en het ziet er naar uit dat ze komend seizoen weer een topjaar zullen hebben. Niemand is me hier vergeten en ik heb mooie dingen met die gasten gedaan. Ik heb dan wel niet gewonnen, maar wel geholpen met het opbouwen van het team. Veel coureurs, zoals Robert Kubica, zijn ook erg geïnteresseerd in me. Ze zijn erg benieuwd naar hoe dat nou gaat in Amerika, op de ovals," zei Doornbos tegen GPUpdate.

De Rotterdammer racete in de Formule 1 voor Jordan, Minardi en Red Bull, maar een vast stoeltje in de hoogste klasse van de autosport zat er voor hem in. "Alles draait om timing en ik tel mijn zegeningen. Ik heb in de Formule 1 geracet, helaas niet om de zege, maar om de plaatsen negen en tien. Maar ik heb er destijds het maximale uitgehaald. Ik was sneller dan mijn teamgenoot. Maar als je ziet dat Vettel wint en Webber derde wordt, dan weet je dat je dus ook op het podium had kunnen staan. Vettel is natuurlijk wel heel erg snel, die perst nog net even wat meer uit die auto."

Toch ziet hij de Formule 1 als een afgesloten hoofdstuk. Zijn doel is racen in de Verenigde Staten. "De IndyCar Series hebben het een beetje moeilijk, net als veel andere series. Ze hadden tijdens de laatste test wel een aantal rijders in de auto, maar dat was eigenlijk steeds een eendaagse test. Het seizoen begint over drie weken en ik heb nog nooit in februari zonder een contract gezeten. Het is een rare positie en ik moet zeggen dat ik momenteel ook niet altijd de leukste ben, thuis. Maar ik bijt me wel vast in dingen. Ik ben keihard aan het trainen, doe halve triathlons. Je hebt toch die stille hoop dat het toch goed gaat komen. We zitten momenteel met een sponsorprobleem. Als een volledig seizoen niet lukt, zal ik proberen later in te stappen. Ik wil in ieder geval de Indy 500 rijden met een goede auto. Ik móet racen, testrijden in de Formule 1 is niet interessant. Horner vertelde me al dat dat voornamelijk simulatorwerk is. Dan ben je geen topsporter. Ik richt me op Amerika, daar ligt mijn doel."

"Ik wil alles of niets. Ik wil racen op topniveau. Naast de Formule 1 is de IndyCar het hoogst haalbare. Dat is het doel en als ik daarnaast Superleague kan doen, is dat leuk. Maar als je alleen Superleague rijdt, ben je niet op topniveau bezig, je maakt er inderdaad geen carrière in," zei Doornbos die wel een aanbieding van een team uit de Superleague Formula op zak heeft. "In Amerika kan je, zoals Dario Franchitti, op je 37ste nog kampioen worden. Dat betekent dat ik nog tien goede jaren voor me heb. En ik wil ooit nog een keer Le Mans rijden, dat lijkt me fantastisch. De prestige in die klasse is enorm. Ik heb in Monaco gereden, Indy 500... Dan hoort Le Mans er wel bij. De naam van Gijs van Lennep moet niet voor eeuwig in de boeken blijven staan, haha!"