Verdonk vindt Bos nog steeds leugenaar

Rita Verdonk vindt PvdA-leider Wouter Bos nog steeds een leugenaar. Dat zei de leider van Trots op Nederland vanochtend na afloop van haar bezoek aan koningin Beatrix. "Ik blijf achter mijn woorden staan. Wouter Bos is een draaikont."

Tijdens het spoeddebat van afgelopen donderdag over Uruzgan ging Verdonk stevig tekeer tegen Bos. Het ging om de vraag of de vicepremier wist van het NAVO-verzoek voor een langer militair verblijf in Uruzgan. Bos zei van niet, wat werd weersproken door onder anderen minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen (CDA).

Verdonk liet er geen twijfel over bestaan wie de waarheid sprak. "U zit hier te liegen, u bent een grote draaikont", hield ze Bos onder meer voor. Ook refereerde Verdonk aan 'dat rode hoofd' dat de vicepremier volgens haar al de 'hele avond had'. "Dat zie je vooral bij mensen die liegen."

Verdonk diende echter geen motie van wantrouwen in, wat gebruikelijk is wanneer het vertrouwen in een minister wordt opgezegd. Bos ging gezien 'het niveau' van het debat niet in op de opmerkingen van Verdonk.

De nestor van de Tweede Kamer, SGP'er Bas van der Vlies, uitte later op de avond wel stevige kritiek op het taalgebruik van zijn collega's. De 'krenkende rij superlatieven' is volgens hem schandelijk en slecht voor het aanzien van het parlement.

De afgelopen dagen werden de opmerkingen van Verdonk herhaaldelijk becommentarieerd. "Ik was op dat moment heel boos", zei Verdonk vandaag in een reactie op alle ophef over haar woorden. "Terugkijkend had ik wat minder boos kunnen zijn." Maar Bos is 'nog steeds een leugenaar', voegde zij daaraan toe.

De politica liet verder weten dat zij klaar is voor de vervroegde verkiezingen en zegt over voldoende geschikte kandidaten voor de Tweede Kamer te beschikken. TON is een 'politieke beweging' in de opstartfase. "Het was in eerste instantie wel even schrikken", stelde zij. Na de val van het kabinet hield zij zaterdag spoedoverleg. Daaruit bleek dat er 'genoeg kandidaten' zijn om een 'goede selectie' uit te maken voor kandidaat-Kamerleden voor TON. Hoeveel dat er zijn, wilde Verdonk niet zeggen.


Verdonk: "Aan alle mail die ik binnenkrijg merk ik dat de mensen in het land precies vinden wat ik u net verteld heb."