Israël wekt woede Palestijnen

Israël gaat twee heiligdommen op de Westelijke Jordaanoever tot nationaal erfgoed verklaren. Dat heeft de Israëlische premier Benjamin Netanyahu gisteren gezegd.

Netanyahu zei dat het gaat om de Grot van de Aartsvaderen in Hebron en de Graftombe van Rachel bij Bethlehem. De plekken zijn controversieel: vooral in Hebron heeft altijd veel geweld tussen Israëliërs en Palestijnen plaatsgevonden. Er wonen vijfhonderd, soms extremistische, joden tussen 170 duizend Palestijnen. Beide groepen beschouwen de plek als heilig.

Een woordvoerder van de Palestijnse Autoriteit veroordeelde de beslissing en waarschuwde dat dit het Israëlische-Palestijnse conflict verder op de spits kon drijven. Palestijnen beschouwen de Westelijke Jordaanoever als hun eigendom dat hoort bij de staat die ze willen stichten.

Volgens een woordvoerder van Netanyahu is de lijst niet bedoeld om grenzen te trekken. "De bedoeling van de lijst is om plekken uit te kiezen die van groot belang zijn voor het joodse volk", zei hij. Israëlische kolonisten hebben verheugd gereageerd.