Bouwbedrijven kunnen vorst-ww krijgen

Bouwbedrijven die in de problemen komen door de lange vorstperiode kunnen sinds vandaag gebruik maken van een speciale regeling. De vorst-ww moet behoeden dat aannemers en andere bouwbedrijven werknemers op straat zetten. Door de regeling blijven ze in dienst en krijgen ze volledig uitbetaald, meldt vakbond FNV Bouw. De regeling geldt met terugwerkende kracht vanaf 1 februari.

Veel bouwwerkzaamheden liggen door de kou en sneeuw al een tijd stil. De grond is bijna onbewerkbaar en bouwvakkers kunnen niet dagelijks in de vrieskou werken. Bovendien is werken op hoogte door de gladheid levensgevaarlijk.

Bouwbedrijven lopen schade door het stilgevallen werk en dreigen daardoor werknemers te moeten ontslaan. De vorst-ww is goedgekeurd door minister van Sociale Zaken en Werkzaamheden Piet Hein Donner (CDA) en is tijdelijk opgenomen in de cao's. De regeling loopt tot april.

Werknemers van bedrijven die gebruikmaken van de regeling krijgen een ww-uitkering van het UWV. De werkgever betaalt het aanvullende deel van het loon. De opgebouwde ww-rechten worden niet aangetast.