Celstraf en boete voor kaasfraudeur

Een kaasboer uit het Brabantse Wijk en Aalburg is vandaag veroordeeld tot zes maanden cel en een boete van vijfhonderd euro. De rechtbank in Breda acht hem schuldig aan het vervalsen van etiketten van boter, olie en kazen met daarop een latere houdbaarheidsdatum dan door de producent op de oorspronkelijke sticker was gezet.

De man kocht producten waarvan de houdbaarheidsdatum verstreken was en plakte hier nieuwe etiketten op. De kazen, olie en boter verkocht hij vervolgens aan consumenten. Ook liet hij bedorven kaas tussen niet-bedorven kaas liggen. Dit speelde zich af tussen januari 2007 en mei 2008. In totaal heeft hij ongeveer 340.000 valse stickers laten maken.

Het Openbaar Ministerie eiste twee weken geleden een jaar onvoorwaardelijke celstraf en een boete van vijftienhonderd euro tegen de 54-jarige man. De rechtbank achtte echter minder feiten bewezen dan hem ten laste was gelegd. Zo werd hij vrijgesproken van deelname aan een criminele organisatie.

Volgens de rechtbank heeft de man met zijn acties de volksgezondheid in gevaar gebracht. "Consumenten kunnen er ziek van worden."

Tegen de 26-jarige en 24-jarige zoon van de man werden werkstraffen van 240 en 200 uur en boetes van duizenden euro's geëist. De rechtbank legde hen werkstraffen van tachtig en honderd uur op.