Bijzondere herdenking Jodenvervolging van start

Vanavond wordt in Amsterdam de eerste van de 102 duizend namen van Nederlandse slachtoffers van de Jodenvervolging voorgelezen. Jules Schelvis, die werd gedeporteerd naar kamp Westerbork en vandaar naar het vernietigingskamp Sobibor dat hij overleefde, leest vanaf 18.30 uur de eerste namen voor.

Vervolgens worden er 112 uren lang onafgebroken namen voorgelezen, tot en met 27 januari. Dan is het 65 jaar geleden dat het vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd. Het Herinneringscentrum Kamp Westerbork heeft daarom het lezen van de namen bedacht.

Het voorlezen start op het Muiderpoortstation in Amsterdam. Vanaf dat station werden tussen 3 oktober 1942 en 26 mei 1944 ruim elfduizend joden naar het doorgangskamp Westerbork gevoerd. Na Schelvis zetten staatssecretaris van VWS Jet Bussemaker en Tweede Kamer-voorzitter Gerdi Verbeet het lezen voort.

Ook vanuit andere plaatsen werden mensen aangevoerd. Nadat op Muiderpoort de laatste namen zijn gelezen, vertrekken vanuit verschillende plaatsen in Nederland, waaronder behalve Amsterdam ook Alkmaar en Rotterdam bussen. De bussen rijden langs locaties die verband houden met de Jodenvervolging. In de bussen worden ook namen voorgelezen.

De bussen komen rond middernacht aan op het terrein van kamp Westerbork aan. Op het kampterrein worden de eerste namen rond 24.00 uur gelezen door Lida Prins-Van der Kar, die als kind in kamp Westerbork gevangen zat. Het lezen van de namen wordt vervolgens voortgezet tot 27 januari, wanneer Fia Polak, die op die dag 65 jaar geleden in Auschwitz werd bevrijd, de laatste namen leest.