CDA en Balkenende krijgen klappen in peiling

De commissie-Davids werkt door in de peilingen. Het CDA levert deze week drie zetels in en de PvdA krijgt er juist twee bij. De steun voor premier Jan Peter Balkenende is geslonken en zelfs veel CDA-stemmers hebben het met hem gehad, blijkt uit de wekelijkse peiling van Maurice de Hond.

Dat het CDA de grote verliezer is van de commissieperikelen blijkt ook uit de stellingen die Maurice de Hond voorlegde aan zijn panel. Slechts zeventien procent van de ondervraagden stond achter de reactie van Balkenende die zo veel stof deed opwaaien. Zeventig procent was het eens met de commotie.

Ruim zes op de tien mensen vinden dat Balkenende de laatste maanden te veel fouten heeft gemaakt. Het vertrouwen in de premier is sinds 2002 niet zo laag geweest. De afgelopen week zakte het vertrouwen met een half punt tot 4.0. Vooral aanhangers van de linkse partijen en het D66 zien het niet meer in de CDA'er zitten.

Ongeveer de helft van de ondervraagden hoopt dat het kabinet de rit afmaakt. Opmerkelijk is dat slechts zestien procent daarna Balkenende terug wil zien als premier.

Zelfs onder de CDA'ers wil slechts een kleine meerderheid de huidige voorman terug in het Torentje. Minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen en Minister van Verkeer en Waterstaat Camiel Eurlings doen het nu beter dan Balkenende als kandidaat-lijsttrekker van het CDA.

Het CDA is nu met 24 zetels de tweede partij na de PVV. De partij van Geert Wilders wint een zetel en zou, als er nu verkiezingen zouden worden gehouden, 26 zetels krijgen.

De verschillen in de peilingen zijn erg klein. Zo blijven de VVD en D66 stabiel op respectievelijk 23 en 21 zetels. De PvdA heeft door de winst nu zestien zetels en heeft daarmee de SP achterhaald dat op vijftien blijft staan. GroenLinks verliest een zetel en heeft er nog dertien en de ChristenUnie blijft er zes houden in de peiling.