CDA en PVV blijven grootste partijen

De wekelijkse peiling van Maurice de Hond laat vandaag alleen kleine wijzigingen zien in vergelijking met vorige week. CDA en PVV blijven daarin de grootste partijen, allebei 26 zetels, maar dat is er één minder dan vorige week.

Het CDA heeft nu 41 zetels in de Tweede Kamer, de PVV negen. Ook D66 levert een zetel in en komt uit op 21. Dat is nog altijd wel zeven keer het huidige zetelaantal in het parlement.

Net zo groot in de peiling is de VVD, die er een zeteltje bij krijgt in vergelijking met vorige week. Bij de laatste verkiezingen haalden de liberalen 22 zetels. Een zetel winst is er ook voor GroenLinks. De huidige veertien zetels in de peiling betekenen een verdubbeling in vergelijking met de laatste stembusgang. Ook de ChristenUnie krijgt er eentje bij (zeven). Nu heeft de partij er zes in de Kamer.

PvdA en SP staan stabiel op vijftien, voor beide partijen een fors verlies. De PvdA bezet nu 33 zetels, de SP 25. Ook bij de SGP (2), de Partij voor de Dieren (2) en TON (1) zijn er geen veranderingen.

De peiling van De Hond wordt via internet gehouden onder tenminste 2500 mensen, uit een steekproef onder ruim 40.000 personen die zich ooit voor zijn panel hebben aangemeld. De peildagen zijn vrijdag en zaterdag. Als deelnemers de vraag voorgelegd krijgen op wie ze nu zouden stemmen, zien ze eerst hun oude keus voor zich. Zo worden de veranderingen in stemgedrag per individu geregistreerd.