Jeugdzorg schiet tekort

Jongeren kunnen nog steeds niet op een plek terecht voor de zorg die ze nodig hebben. Van een samenhangend aanbod van jeugdzorg, geestelijke gezondheidszorg en zorg voor licht verstandelijk gehandicapten is geen sprake. De provincies moeten de jeugdzorg uitvoeren, maar hebben er geen grip op, ook omdat de zorg uit verschillende potjes wordt betaald.

Dat staat in een evaluatie van de Wet op de Jeugdzorg die minister André Rouvoet voor Jeugd en Gezin vandaag naar de Tweede Kamer stuurt. Sinds de invoering van de wet in 2005 moest de toegang tot jeugdzorg goed worden geregeld, moesten allerlei zorgverleners niet meer langs elkaar heen werken en zouden de kosten in de hand kunnen worden gehouden, mede omdat de provincies de touwtjes in handen zouden krijgen.

Het evaluatierapport van advies- en managementbureau BMC stelt dat er nog veel te doen is voor het echt zover is. Door de wachtlijsten en de versnippering "wordt het recht op jeugdzorg onvoldoende gerealiseerd". De onderzoekers opperen zelfs het in de wet vastgelegde recht op jeugdzorg te schrappen.