'Buitenlandse investeerders melden zich voor AZ'

Gisteren maakte AZ-eigenaar Dirk Scheringa bekend dat hij de voetbalclub moet gaan verkopen. De eerste potentiële kopers hebben zich nu in Alkmaar gemeld. Volgens het Noordhollands Dagblad gaat het om investeerders uit het Oostblok en het Midden-Oosten.

Op dit moment bezit Scheringa nog honderd procent van AZ' aandelen. Bij een overname zouden de kopers het volledige aandelenpakket overnemen. De curator van DSB Beheer gaat nu beslissen wat er met de aandelen van Scheringa gaat gebeuren, die ondergebracht waren bij het failliet verklaarde DSB Beheer.

Advocaat Hidde Reitsma informeerde het dagblad over de gang van zaken. "De curator zal proberen de aandelen te verkopen. De hoogste bieder wint. Natuurlijk zullen de KNVB en de Raad van Commissarissen eisen stellen aan een nieuwe eigenaar van AZ, maar dit is een soort executieverkoop. De curator kan dus enige dwang uitoefenen", aldus Reitsma.

"De curator zal de aandelen laten waarderen en dan streven naar een optimale opbrengst, maar in faillissementen is dat lang niet altijd de marktwaarde." De kans dat AZ verkocht gaat worden is volgens Reitsma zeer groot. "Er zal altijd iemand zijn die er in wil stappen, de vraag is voor welke prijs. De curator hoeft niet binnen een maand een koper te hebben gevonden, het kan best een half jaar duren."

Er is zelfs een mogelijkheid dat Scheringa de aandelen weer opkoopt. "Ja, en dat is ook niet per se onkies. Hij kent de club, hij is voorzitter. Ik kan niet in zijn portemonnee kijken, maar als hij een bod kan doen dat hoger is dan de andere biedingen, dan kan de curator met hem in zee gaan, ja. Maar als hij als persoon failliet gaat, houdt het natuurlijk op."

Of DSB tijdens de wedstrijd AZ-Arsenal nog op de shirts van de Alkmaarders staat is onduidelijk. "Ik heb begrepen dat DSB aan zijn verplichtingen heeft voldaan voor dit seizoen, dus moet AZ dat ook doen. Dat betekent dat de naam DSB op het shirt moet blijven staan. Maar omdat het merk DSB geen waarde meer lijkt te vertegenwoordigen, zou het ook voor de boedel van DSB aantrekkelijk kunnen zijn indien een andere shirtsponsor wordt gevonden. De curator kan dan bedingen dat een deel van die extra opbrengst in de boedel zal vloeien", aldus Reitsma.