Hr. Ms. Evertsen redt SomaliŽrs van stuurloze skiff

Het marineschip de Hr. MS. Evertsen heeft gisteren 43 mannen, vrouwen en kinderen van een in nood geraakte 'skiff' gered. Het houten bootje dreef onbestuurbaar in de Golf van Aden toen ze werden opgemerkt door een marinehelikopter. 

De mensen waren op weg van Somalië naar Jemen toen de motor van hun bootje de geest gaf. Ze zaten al ruim twee dagen zonder voedsel of drinkwater op zee op het moment dat de boordhelikopter ze tijdens een patrouille tegenkwam.

Direct werd een snelle rubberboot te water gelaten met twee monteurs en een marinearts om hulp te verlenen aan de mensen in de skiff. Enkele van hen waren ziek geworden na het drinken van zeewater. De monteurs konden de motoren niet meer repareren, waarna besloten werd de Somaliërs aan boord te nemen van het fregat. Er wordt nu overlegd met de hulporganisatie UNHCR voor een oplossing om de 43 Somaliërs aan wal te krijgen. 

Hr. Ms. Evertsen neemt tot eind dit jaar deel aan de maritieme EU-missie Atalanta, bedoeld om piraterij tegen te gaan. Hulpverlening op zee is daarnaast altijd een van de taken van de zeestrijdkrachten. 

 
Foto's door: FOK!fotograaf Erasmo