Redding DSB: 48 uur de tijd
Een poging van Dirk Scheringa om zijn DSB Bank onder te brengen bij Nederlandse grootbanken is mislukt. Dat heeft Scheringa vannacht bekendgemaakt na ongeveer vijf uur onderhandelen op het hoofdkantoor van De Nederlandsche Bank. Scheringa wilde niet ingaan op de vraag waarom de banken DSB niet wilden redden. "Dat moet je hen zelf vragen."
Scheringa reageerde teleurgesteld. Volgens de topman werd het overleg om kwart over acht 's avonds geschorst, waarop de banken met elkaar in overleg gingen. De bankier zei dat hij vanaf dat moment slechts heeft kunnen wachten op een uitkomst. "Heel frustrerend", aldus de topman. Hij herhaalde nogmaals het onbegrijpelijk te vinden als zijn bank failliet zou gaan. "We hebben voldoende eigen vermogen. Nu worden daar opeens kosten afgetrokken voor claims en dan ben je opeens failliet."
Scheringa zei nog een laatste strohalm te hebben. Een Amerikaanse partij zou nog belangstelling hebben in een overname. "Stukken daarover dienen we mogelijk vandaag in bij de rechtbank", aldus de topman, die de naam van de instelling niet wilde noemen.
Het gaat volgens Scheringa om een bank met een eigen vermogen van miljarden euro's, met wereldwijd vestigingen waaronder in Europa. Niet Scheringa zelf, maar andere bestuursleden van de bank hebben met de Amerikanen contact gehad. Hij sprak van "een stevige strohalm". "Deze bank kan de werkgelegenheid en de spaartegoeden veiligstellen." De bankdirecteur durfde niet te voorspellen hoe groot de kans is dat de gesprekken met de Amerikaanse partij succesvol zullen zijn. "Maar we blijven doorknokken."
Vakbondsbestuurder Karla Kiburg van FNV Bondgenoten zei dat het doek nog niet is gevallen, maar acht de kans dat een faillissement van DSB Bank kan worden afgewend klein. Ook vakbondsbestuurder Joop Hofland van De Unie had nog enige hoop. "Je weet nooit wat de sluwe vos nog in zijn achterzak heeft."
Scheringa was gisteravond vanaf 19.00 uur in het hoofdkantoor van De Nederlandsche Bank in een poging de grote banken ertoe te bewegen DSB Bank in zijn geheel over te nemen. De bank uit Wognum heeft van de rechtbank in Amsterdam tot vanmiddag 12.00 uur de tijd om een koper te vinden. Anders wordt de bank failliet verklaard.
Update 15.00 uur:
Sinds 14 uur dient een zitting bij de rechter over het verzoek van Scheringa om nog dit weekend te mogen praten met een Amerikaanse bank die zijn bedrijf mogelijk over wil nemen. De rechtbank beslist: óf uitstel, óf faillissement.
Update 18.30 uur:
Zojuist is bekend geworden dat Scheringa 48 uur de tijd heeft gekregen om te praten met een Amerikaanse bank. Maandagochtend om 9 uur wordt meer duidelijk. Dat liet de heer Scheringa voor het gerechtsgebouw in Amsterdam weten.
(foto: ANP)