Nieuwe Kuip wil 200 miljoen van Rotterdam

De Nieuwe Kuip komt er alleen als de gemeente bereid is om 200 miljoen euro, een derde van de totale investering, in het stadion te investeren.

Binnenkort presenteert de 'Feyenoord-familie' (club, stadion én amateurs) het toekomstige stadion wat 80.000 plaatsen moet krijgen aan het stadsbestuur. "Zonder overheidsdeelname is de bouw van dit 'icoon aan de Maas' onmogelijk", zegt stadion-directeur Jan van Merwijk. "We hebben geen plan B."

"De gemeente wordt dan een soort financier. Van het bedrijfsleven en de banken hebben we begrepen dat ze in elk geval geen 'nee' zeggen tegen deze constructie." Ook het exploitatieplan zal binnenkort aan de stad worden voorgelegd. Die gaat uit van ongeveer 2,5 miljoen bezoekers per jaar, de huidige Kuip zit aan 1,2 tot 1,4 miljoen per jaar. De plannen zijn gebasseerd op voetbalwedstrijden en andere, grootschalige publieksevenementen, zoals concerten.

"We hebben dit met elkaar gewild, dus moeten we er ook met elkaar kunnen uitkomen. En we hebben steeds gezegd dat overheidsdeelname onontbeerlijk is. Zonder die hulp is de bouw van het stadion niet mogelijk," aldus Van Merwijk. "Er is nog een aantal vragen dat we in de volgende fase moeten beantwoorden, maar ergens in 2010 moet er een uitspraak komen over deelname van de gemeente. Dan kunnen we in 2014 beginnen met bouwen, zodat we het stadion in 2017 kunnen openen." Dit zou op tijd zijn voor het WK voetbal van 2018, waarvoor Nederland samen met Belgie kandidaat is. De finale zou dan in de Nieuwe Kuip moeten worden gespeeld.