[NHL] Uitslag Stanley Cup duel 2

De Detroit Red Wings hebben ook hun tweede thuiswedstrijd in de Stanley Cup Finals tegen de Pittsburgh Penguins gewonnen. De wedstrijd ging wederom gelijk op, maar de Red Wings waren op de beslissende momenten net iets alerter. Het werd wederom 3-1 voor de ploeg uit Detroit.

Tot dusverre is de Stanley Cup finale een kopie van vorig jaar. Ook toen pakten de Red Wings een 2-0 voorsprong, die uiteindelijk voor de Penguins te groot om te overbruggen bleek. Dit leek de Penguins aardig te frustreren, want twintig seconden voor het einde ontstond er voor de goal van goalie Chris Osgood een gevecht: Evgeni Malkin had het gemunt op Henrik Zetterberg. Normaal gesproken wordt een speler één wedstrijd geschorst voor een gevecht in de laatste vijf minuten, maar nu is dat niet het geval. NHL-bobo Colin Campbell had hier het volgende over te melden: "Een schorsing wordt uitgedeeld als een speler wraak zoekt voor een eerder incident of als een team 'de toon wil zetten' voor de volgende wedstrijd. Beide waren niet het geval, dus er wordt geen schorsing uitgedeeld."

In de eerste periode werden de Penguins in eerste instantie overrompeld. In de eerste tien minuten hadden de Red Wings zeven schoten op doel, de Penguins nul. Er werd echter niet gescoord, waarna de Penguins het initiatief overnamen. De Red Wings wisten geen schot op doel meer te produceren, de Penguins twaalf. Pittsburgh kwam echter wel op voorsprong dankzij een powerplay-goal van Evgeni Malkin. Na een afstandsschot was er een complete chaos voor het doel waarbij iedereen probeerde de puck zo hard mogelijk weg te rammen, maar uiteindelijk bleek Malkin de alertste.

In de tweede periode gaf de ploeg uit Pittsburgh het initiatief weer compleet uit handen met als gevolg twee goals voor de Red Wings. De eerste was een afstandsschot van verdediger Jonathan Ericsson waarbij Darren Helm goalie Marc-Andre Fleury screende, en de tweede was een backhander van Valtteri Filppula die een rebound uit een vrijwel onmogelijke hoek alsnog binnentikte. De Penguins waren redelijk gefrustreerd over deze goal, want Marian Hossa, de speler die vorig jaar nog voor de Penguins speelde, had eigenlijk een straf moeten krijgen toen hij de puck afpakte van Pascal Dupuis en de stick van de Penguins-speler hierbij brak. Uiteindelijk volgde hieruit de goal van Filppula. De Red Wings bleven de druk hoog houden en Fleury moest nog een aantal keren met spectaculaire reddingen in actie komen. Pittsburgh-speler Bill Guerin had ook nog een goede kans. Hij schoot op de paal na een assist van Sidney Crosby.

In de derde periode hielden de Penguins de Red Wings goed onder druk. De ploeg uit Motown wist slechts drie schoten op doel te produceren. Tot goals voor de Penguins leidde dit echter niet. Crosby was er nog het dichtst bij: hij schoot op de binnenkant van de paal, en de puck rolde achter goalie Osgood langs de doellijn, maar ging er niet overheen. Uit een uitbraak van de Red Wings-speler Justin Abdelkader was het echter wel raak. Ondanks dat hij in zijn eentje tegenover drie Penguins-verdedigers stond wist hij van afstand een schot op doel te produceren. Dit schot leek houdbaar voor Fleury, maar alsnog verdween zijn schot in de rechterbovenhoek. Wat volgde was een gefrustreerd ogend team dat naarstig op zoek ging naar de aansluitingstreffer. Toen deze niet kwam ontaardde dit twintig seconden voor het einde in een gevecht.

Het hele circus verhuist nu naar de Mellon Arena in Pittsburgh, waar de Penguins hun eerste thuiswedstrijd zullen moeten winnen om in ieder geval nog een reële kans te hebben om de volgende ronde te bereiken. Positief punt was dat er in ieder geval meer face-offs werden gewonnen, en dat er beter met de boardings omgegaan werd. Toch zal er vooral meer gescoord moeten worden, en dat lijkt niet te gaan lukken met de tactiek die deze wedstrijd veelvuldig gebruikt werd: de puck richting de endboards dumpen en erachteraan schaatsen. Vermoedelijk zullen de Penguins het de komende wedstrijd wat meer met gescreende afstandsschoten gaan proberen en proberen zij meer verkeer voor de uitstekend keepende Osgood te creëren.