Looije: "M'n Koreanen zondag inzetbaar?"

Tien jaar geleden was Bart Looije (coach van HCKZ) reservekeeper van het Oranje waarmee Roelant Oltmans (coach van Laren) wereldkampioen werd. Zondag staan ze tegenover elkaar in de Rabo Hoofdklasse als coach van een club in problemen. HCKZ laat Koreanen komen om te helpen.

Het Rotterdamse HCKZ (0 punten) en Laren (1 punt) staan voor de eerste echte krachtproef van het seizoen. De ploeg die zondag verliest, staat het water direct aan de lippen. Paniek? "Ik heb steeds gezegd dat ik pas na zes wedstrijden ga evalueren," zegt de ervaren Oltmans die vooral rust predikt. "Dat is ook het enige dat je in dit soort situaties moet doen. Rust bewaren en kijken op welke gebieden je kunt verbeteren. Wat dat betreft vind ik dat Bart het heel goed doet. Hij oogt heel kalm."

"Dat zal wel moeten," zegt debuterend hoofdcoach Looije. "We moeten de situatie bij deze club in perspectief houden. Bij KZ werken we met een groep waarin heel veel jongens zitten. Soms zijn het zelfs A-junioren. Zij krijgen een heel snelle leerschool zoals afgelopen zondag: 1-6. Toch zal ik vertrouwen moeten houden."

Maar de hulptroepen zijn onderweg: vrijdag arriveren KZ's laatste aanwinsten, de Koreanen Jong Ho Seo en Jong Hyun Jang. "Het is alleen de vraag of ze zondag al inzetbaar zijn," zegt Looije. "Dat heeft vooral met de IND en de bond te maken. Ze moeten immers speelgerechtigd zijn. Anders maken Jong Ho Seo en Jong Hyun Jang volgende week hun debuut. Het is sowieso de vraag of ze al zouden moeten spelen. Die jongens zitten natuurlijk midden in een jetlag. Hoe verstandig is het om toch die jongens nu al op te stellen?"

De Nederlandse hockeybond KNHB had met de clubs uit de Hoofdklasse een afspraak dat er niet meer dan drie buitenlandse spelers in de selectie van een club zaten. Echter kan de KNHB juridisch gezien dat niet hard maken, volgens de Europese wetgeving heeft iedereen de vrijheid om binnen de Europese Unie te reizen en te werken. Of dat ook opgaat voor de Koreanen, valt nog te bezien. Het is slechts een gentlemen's agreement tussen de clubs en de bond onderling. Overigens distantieerde alleen Rotterdam zich van de afspraak.