Italië denkt aan complot op EK

De Italiaanse selectie kan zich vooralsnog niet vinden in enkele beslissingen van de scheidsrechters gedurende het EK voetbal in Oostenrijk en Zwitserland. Een enkeling refereert zelfs al naar het WK van 2002. Een dubieuze rode kaart zorgde toen voor de aftocht van Francesco Totti en de uitschakeling van Italië.

Italië is met name niet te spreken over de afgekeurde treffer van Luca Toni tijdens het duel tegen Roemenië (1-1). Eerder verloor La Squadra Azzurra ook al van het Nederlands elftal (3-0), waardoor de kwartfinales inmiddels ver weg zijn. Na afloop van het duel met Oranje belegde de Europese voetbalbond (UEFA) een persconferentie. Tijdens deze bijeenkomst werd uitgelegd waarom het doelpunt van Ruud van Nistelrooy werd goedgekeurd.

"Als de UEFA een statement maakt over de goal van Van Nistelrooy, dan zou ik nu ook willen horen dat het doelpunt van Toni onterecht is afgekeurd", was de reactie van Giancarlo Abete, de voorzitter van de Italiaanse voetbalbond. Hiermee refereerde hij naar het afgekeurde doelpunt van Toni.

De Italiaanse aanvaller zou namelijk buitenspel staan, waarna Tom Henning Øvrebø de treffer niet toekende. De beelden lieten echter iets anders zien. Een Italiaanse krant heeft zijn conclusies inmiddels getrokken; de scheidsrechters zijn weer tegen Italië.