Kesler: "Van Marwijk belangrijkste kandidaat"

Bert van Marwijk is de belangrijkste kandidaat om Marco van Basten op te volgen als bondscoach van het Nederlands Elftal. Dit liet directeur betaald voetbal van de KNVB, Henk Kesler, vrijdag weten. Het duo had eerder die dag een oriënterend gesprek.

"Na het weekeinde laten we aan elkaar weten of we volgende week opnieuw om de tafel gaan", aldus Kesler. Van Marwijk heeft bij de Rotterdamse formatie een clausule in zijn contract, waarmee hij de club kan verlaten om bondscoach te worden. Van Basten maakte eerder al bekend dat hij zijn taken na het EK in Oostenrijk en Zwitserland neer zal leggen.

Eerder vandaag meldden we overigens al dat Frank de Boer aan de functie van assistent-bondscoach wordt gelinkt. Kesler weigerde hier echter op in te gaan. "We willen de juiste volgorde bewandelen. Eerst willen we een hoofdcoach aanstellen en dan de assistenten."

Afgelopen zomer keerde Van Marwijk, na een uitstapje in Duitsland, terug bij Feyenoord. Aan de hand van de oefenmeester vonden de Rotterdammers, in tegenstelling tot vorig seizoen, de weg naar boven. Toen de geruchten over een mogelijk bondscoachschap op gang kwamen, liet de leiding van de club uit Rotterdam-Zuid weten de trainer niet kwijt te willen.

Van Marwijk was tijdens zijn eerste termijn als trainer van Feyenoord verantwoordelijk voor het binnenhalen van de UEFA Cup. Daarna zette hij zijn carrière als trainer voort bij het Duitse Borussia Dortmund. Bij Fortuna Sittard zette de 55-jarige oefenmeester zijn eerste stapjes in het trainersvak.

Guus Hiddink was in eerste instantie de naam die bovenaan het lijstje van de KNVB pronkte, maar de bondscoach van Rusland liet weten dat hij niet beschikbaar was. Vervolgens werd het vizier op Van Marwijk gericht. Ook hij beschikt over de vereiste internationale ervaring.