Premiership gaat naar het buitenland

De Engelse Premiership gaat vanaf seizoen 2010/2011 niet alleen wedstrijden in eigen land spelen, maar ook in het buitenland. De Engelse voetbalbond en de voorzitters van de twintig clubs hebben besloten dat vijf steden buiten Groot-Brittanië ieder twee wedstrijden mogen organiseren.

De wedstrijden die in de vijf steden gespeeld worden komen bovenop de reguliere competitie. Daardoor spelen de clubs nu 39 wedstrijd in plaats van 38. De extra duels worden door middel van loting bepaald en tellen dus gewoon mee voor de eindstand. De beste vijf clubs zullen bij de loting uit elkaar worden getrokken waardoor zij over de hele wereld te zien zullen zijn.

Er is nu al kritiek op het plan. Trainers van de clubs vinden dat hun spelers al genoeg reizen en te veel wedstrijden spelen. Als reactie hierop zei de voetbalbond dat clubs nu al veel naar het buitenland trekken tijdens de korte winterstop in januari.

Steden die genoemd zijn om de wedstrijd te organiseren zijn onder andere Tokyo, Peking en New York. De Engelse competitie is de meest populaire competitie in de wereld. Hij wordt in 202 landen uitgezonden, dat is goed voor 600 miljoen huishoudens. Afgelopen november boekte de wedstrijd tussen Manchester United en Arsenal een record met een miljard kijkers.