Sporthistorie- De magistrale lob van Johan Cruijff

De Nederlandse competitie is aan een welverdiende winterstop begonnen. In 1972 kende de Nederlandse competitie juist weer een start op 2 januari. In deze competitieronde versloeg PSV Feijenoord met 2-0. Maar daarom zou dit competitieweekeinde niet herinnerd worden.

Ajax trad in het Zuiderpark aan tegen FC Den Haag. In een lastige wedstrijd brak Johan Cruijff het Haagse verzet door een magistrale lob. Ton Thie was als Haagse doelman de schlemiel, maar dat deert hen tegenwoordig nauwelijks. De doelman van weleer woont tegenwoordig in Gambia, en ook daar kennen ze hem van de lob.

Vóór het begin van het duel werd Johan Cruijff gefeliciteerd. Uit handen van FC Den Haag-aanvoerder Aad Mansveld ontving hij een bosje ruikers, omdat hij enkele dagen eerder was uitgeroepen tot Europees Voetballer van het Jaar.

Veel leuker dan dit zou het niet worden voor Ajax. Fc den Haag was niet van plan meer presentjes weg te geven. Ajax-trainer Stephan Kovacs had een defensieve tactiek uitgestippeld. Iets wat in dat jaar onder Kovacs wel vaker gebeurde. Juist door de afwachtende houding van de Amsterdammers kreeg FC Den Haag daarom op het middenveld een overwicht. Vooral Sjaak Roggeveen en Harold Berg speelden een sterke partij tegen Arie Haan en Johan Neeskens. Het was dan ook niet meer dan terecht dat FC Den Haag via Paul Roodnat op een 1-0 voorsprong kwam.

Na de 1-0 achterstand werd Ajax wel gedwongen om in een hoger tempo te gaan spelen. De Amsterdammers werden ook geholpen door een blessure van Leo de Caluwé. Hierdoor moest Den Haag in het elftal een aantal omzettingen doen. Dat kostte hen het overwicht op het middenveld. Binnen vijf minuten was het pleit dan ook beslecht.

In de 53ste minuut, bij een 1-0 stand, bewees Cruijff dat die uitverkiezing tot Europees voetballer terecht was. Hij had net aan de zijlijn een touwtje in handen gekregen om zijn kous mee op te houden, toen de bal zijn richting uit kwam.

Omdat de bal aanvankelijk uit leek te gaan, werd er door tegenstander Kees Weimar amper op de actie van Cruijff gereageerd. De Ajacied sprintte hem met de bal (én het touwtje) voorbij. Cruijff had de bal een ros de diepte in gegeven en rende op volle snelheid achter de bal aan.

Vlak voor het strafschopgebied kwam zijn voet voor de tweede keer in aanraking met het leer. De lob met binnenkant rechts leek aanvankelijk houdbaar voor doelman Ton Thie, maar de curve werd steeds krommer en de effectbal verdween uiteindelijk onhoudbaar in het doel.

Den Haag was kennelijk zo overrompeld door deze mooie goal dat nog geen vijf minuten later Piet Keizer de 1-3 binnenschoot. Geheel volgens Kovacs tactiek speelde Ajax de wedstrijd professioneel uit.

Ton Thie kijkt terug op het doelpunt: "Door mijn manier van keepen ging de bal erin. Ik ben nooit een lijnkeeper geweest, ik stond graag een eindje voor mijn doel. Bij dat schot van Cruijff pakte dit verkeerd uit. Ik ben ervan overtuigd dat een lijnkeeper die bal gewoon had gepakt. Maar het was natuurlijk wel een goed geplaatste bal van Cruijff. Of ik veel aan dat doelpunt denk? Niet uit mezelf, maar de mensen zorgen er wel voor dat ik dat doelpunt niet vergeet. Ik vind het niet erg. Ik had die bal liever tegengehouden, maar ik hoef me er niet voor te schamen. Ik weet hoe goed Cruijff was. Dat heb ik tijdens het WK van 1974, toen ik derde keeper van Nederland was, wel gemerkt."

Ton Thie woont intussen in Gambia. "Na mijn voetbalcarrière heb ik eerst een restaurant bij een zwembad gerund en daarna ben ik door Afrika gaan reizen. Op een gegeven moment belandde ik in Gambia. Ik was van plan er een maand te blijven, maar ik ben blijven hangen".

"Nee, een tv heb ik niet. Ik volg het voetbal over de radio, maar ik heb wel begrepen dat ik nog geregeld op tv kom. Dan komen wat vrienden me hier bezoeken en zeggen ze: 'Ton, je was in Nederland laatst weer op tv.' Ik word ook in Gambia nog wel eens herkend door Nederlanders. Door Cruijff, ja. Ik vind dat wel wat hebben. Zo zie je maar weer wat een invloed voetbal op je leven kan hebben."