Vino betrapt, Astana weg

Alexandre Vinokourov is betrapt op het gebruik van bloeddoping. Dit meldt de Franse krant L'Equipe op hun website. De renner van Astana zal uit de tour worden genomen.

Bij de Kazach van de Astana ploeg zouden twee soorten bloedlichaampjes zijn gevonden, dit zou kunnen duiden op het gebruik van bloeddoping. Vinokourov lag al eerder onder druk bij de internationale wielerunie UCI omdat hij contact zou hebben gehad met de omstreden Spaanse sportarts Ferrari.

'Vino' won afgelopen vrijdag op indrukwekkende wijze de indivuele tijdrit nadat hij eerder op grote afstand was binnengekomen. Maandag won hij opnieuw een etappe. Het bloedmonster dat maandag werd afgenomen, wordt nu geanalyseerd.

Update
L'Equipe meldt nu ook op hun website het vertrek van het gehele team van Astana. De NOS kon dit, in het journaal van 18 uur, nog niet bevestigen.

Update @ 18.26

De UCI weigert voorlopig nog commentaar te geven. "Ik kan geen commentaar geven, totdat ook het B-staal onderzocht is", aldus voorzitter Pat McQuaid

Update @ 18:49

De NOS meldt nu ook dat Astana en dus Alexandre Vinokourov, zich onder druk van de UCI, uit de Tour hebben teruggetrokken. Behalve zijn eigen bloed, zou Vino ook bloed van een ander hebben gebruikt.

Update @ 21:02

Alexandre Vinokourov heeft een contra-analyse aangevraagd van de bloedtest, die uitwees dat hij bloeddope heeft gebruikt. Dat heeft zijn team Astana vanavond bekendgemaakt.

De Franse politie heeft eerder vandaag het hele hotel van Astana binnestebuiten gekeerd. Of er iets is gevonden is nog niet bekend. Ondertussen zijn alle wielrenners vertrokken. Makkelijk ging het niet, er stonden honderden journalisten bij het Astana-hotel te wachten.