Rasmussen geeft tekst en uitleg op persconferentie

Michael Rasmussen heeft vandaag, tijdens de rustdag van de Tour, tijdens een persconferentie tekst en uitleg gegeven over zijn gemiste dopingtests.

Op 29 juni kreeg de Deense geletruidrager van Rabobank een waarschuwing van de internationale wielerunie UCI. "Ja, ik heb een fout gemaakt.De UCI heeft me daar een waarschuwing voor gegeven en ik heb die ook aanvaard. Ik vind het jammer, ook voor de Tour, dat het nu uitkomt, in volle Tour en terwijl ik in het geel rijd," aldus Rasmussen. "Ik ben ook een aantal keer buiten competitie gecontroleerd voor de start van de Tour. En tijdens de Tour heb ik al veertien controles gehad. Telkens was het resultaat negatief. Ik steun de ploeg ook in haar strijd tegen doping".

De advocaat van Rabobank gaf vanmiddag een verklaring over de waarschuwing aan het adres van Rasmussen op 29 juni en de eerste waarschuwing in april 2006. "Op 29 juni gaf de UCI een waarschuwing omdat hij te laat was met zijn informatie. Een 2e situatie dateert van 2006. Voor 1 april moest hij de UCI vertellen waar hij in het 2e kwart van dat jaar zou zijn. Hij was daar te laat mee en heeft de UCI op 2 april een fax gestuurd en dezelfde dag nog gebeld. De UCI gaf toen aan dat alles in orde was. We waren dan ook verbaasd toen de UCI op 29 juni 2007 zei dat ze hem ook voor april 2006 een waarschuwing had gegeven. Want die hebben wij nooit ontvangen," aldus de advocaat die daarnaast reageerde op het feit dat de Deen op 6 mei een dopingtest zou hebben gemist van het Deense antidopingagentschap ADD. "Er was toen helemaal geen test. Dat is een administratieve fout. Ik vraag me ook af of de ADD Rasmussen wel mag controleren, want tot dit jaar reed Rasmussen twee jaar met een Mexicaanse licentie en sinds dit jaar met één van Monaco."

Ook de directeur van de Nederlandse wielerploeg, Theo de Rooij, kwam aan het woord. "Michael heeft van ons een boete van 10.000 euro gekregen omdat hij de UCI niet laten weten had waar hij trainde. Maar onze ploeg is wel intern geïnformeerd over waar onze renners trainen. De trainers houden immers voortdurend contact met de renners. Verder heb ik het er moeilijk mee dat vertrouwelijke informatie uitlekt op het moment dat Rasmussen in het geel rijdt. Er zijn meer renners met waarschuwingen, maar daar spreekt niemand over."