Vino: "En nu help ik Klöden"

Hij zal deze Tour niet winnen, maar Alexandre Vinokourov was wel één van de figuren die deze Ronde van Frankrijk kleur gaven.

Ondanks een zware val op weg naar Autun, waardoor hij met dertig hechtingen in zijn knieën rondreed, beet de kopman van Astana door met wisselend succes. Zaterdag won hij de tijdrit in Albi, terwijl hij zondag snel gelost werd en op een halfuur gereden. Gisteren ging de Kazach heel vroeg in de aanval en wist dat af te sluiten met zijn tweede etappewinst deze Tour.

"Ik was zondag helemaal gedemotiveerd. De benen waren niet eens slecht, maar in mijn hoofd loste ik de rol. Ik dacht dat de Tour voorbij was. Maar dan heeft de hele ploeg me weer aangemoedigd. Er was nog kans om etappes te winnen. Vandaag was het niet gemakkelijk. Ik kende de klim van de Peyresourde goed, vier jaar geleden viel ik er al aan. Ik heb de moed gevonden om de rit te winnen. Ik doe niet meer mee voor het algemeen klassement, maar woensdag probeer ik Klöden te helpen in zijn strijd voor het podium. Hij deed eerder al hetzelfde voor mij. En misschien kan ik ook de tweede tijdrit nog winnen," aldus Vino.