Uitslag Grand Prix Verenigde Staten

Lewis Hamilton heeft de Grand Prix van de Verenigde Staten gewonnen. Fernando Alonso eindigt als tweede, gevolgd door Felipe Massa en Kimi Räikkönen. Heikki Kovalainen maakt de top-vijf compleet.

Lewis Hamilton weet tijdens de start zijn positie te behouden, ondanks druk van Fernando Alonso in de eerste paar bochten. Kimi Räikkönen verliest tijdens de start twee posities aan Nick Heidfeld en Heikki Kovalainen. Ralf Schumacher verremt zich in de eerste bocht en rijdt bij David Coulthard de sidepod in, die op zijn beurt weer tegen Rubens Barrichello op rijdt, wiens linkervoorwielophanging afbreekt. De Duitser valt direct uit; de twee laatstgenoemden weten nog de pits te halen, maar worden daar hun pitbox ingereden.

In de tweede ronde heeft Giancarlo Fisichella last van onderstuur, komt daardoor in het gras terecht waardoor hij spint, maar hij kan zijn weg vervolgen. Takuma Sato probeert in de veertiende ronde Adrian Sutil in te halen in de eerste bocht, wat hem lukt. De Japanner komt echter te hard de volgende bocht in, komt op het gras terecht en spint de grindbak in, wat het einde van de race voor hem is. Na een uurtje blijkt dat de coureur in de tweede ronde heeft ingehaald onder gele vlag, waardoor hij de volgende race tien plaatsen achteruit gezet zal worden op de startopstelling. In ronde negentien wordt een blauw vlag gezwaaid voor Christijan Albers, die door de leider op een ronde wordt gezet. De marshall die de vlag zwaait laat hem echter vallen op het rechte stuk.

In de twintigste ronde komen de eerste pitstops. Hamilton, Massa en Heidfeld zijn de eersten die binnen komen. Een ronde later komt ook Alonso binnen, waardoor Kovalainen voor het eerst in zijn Formule 1-carriere aan kop komt te liggen. Dit duurt tot de 26e ronde, als de Fin naar binnen komt. Hij komt terug op de baan achter Heidfeld, die net daarvoor voorbij gegaan is door de andere Fin in de race, Kimi Räikkönen.

In de 32e ronde heeft Vitantonio Liuzzi nog steeds veel auto’s in een rijtje achter zich rijden die daar ook al aan het begin van de race zitten. In ronde 37 probeert Alonso Hamilton in de eerste bocht in te halen, maar de Brit weet zijn aanval af te slaan door aan de binnenkant te blijven. In ronde 43 komen Alexander Wurz en Jenson Button als laatsten naar binnen voor de eerste pitstop. De Brit weet echter zijn auto niet direct in de versnelling te krijgen, maar komt na een aantal seconden toch nog weg.

Vanaf ronde 48 beginnen de mensen met een twee-stops-strategie hun tweede stop te maken. Bij zowel McLaren Mercedes als Scuderia Ferrari komt als eerste de coureur binnen die op de laagste positie ligt binnen. Met nog zeventien ronden te gaan krijgt Nick Heidfeld een probleem met zijn hydraulische systeem, en valt uit.

Met nog elf ronden op de klok probeert Webber Trulli voorbij te gaan in de eerste bocht. De Australiër verremt zich echter en schiet vol rechtdoor over het gras heen, waardoor hij de Italiaan alsnog inhaalt. Hij moet de positie echter teruggeven, wat hij dan ook meteen de volgende bocht doet. In ronde 65 gaat Davidson voorbij aan Jenson Button door in de eerste bocht later te remmen, terwijl hij aan de binnenkant zit. Vier ronden voor de vlag ploft de motor van Nico Rosberg. Twee ronden later zet Liuzzi zijn auto in de pits.

Pos.CoureurTeamTijdUitvalreden
1 Lewis HamiltonMcLaren Mercedes  1:31:09.965  
2 Fernando AlonsoMcLaren Mercedes  + 1.518  
3 Felipe MassaScuderia Ferrari  + 12.842  
4 Kimi RäikkönenScuderia Ferrari  + 14.422  
5 Heikki KovalainenRenault F1  + 41.402  
6 Jarno TrulliToyota Racing  + 1:06.703  
7 Mark WebberRed Bull Racing  + 1:07.331  
8 Sebastian VettelBMW F1  + 1:07.783  
9 Giancarlo FisichellaRenault F1  + 1 ronde  
10 Alexander WurzWilliams  + 1 ronde  
11 Anthony DavidsonSuper Aguri F1  + 1 ronde  
12 Jenson ButtonHonda Racing F1  + 1 ronde  
13 Scott SpeedScuderia Toro Rosso  + 2 ronden  
14 Adrian SutilSpyker F1  + 2 ronden  
15 Christijan AlbersSpyker F1  + 3 ronden  
16 Nico RosbergWilliams  + 5 ronden  
17 Vitantonio LiuzziScuderia Toro Rosso  + 5 ronden  
- Nick HeidfeldBMW F1    hydrauliek
- Takuma SatoSuper Aguri F1    crash
- David CoulthardRed Bull Racing    crash
- Rubens BarrichelloHonda Racing F1    crash
- Ralf SchumacherToyota Racing    crash
Submitter:  Bron: FOK!sport