Gedragscode voor coaches in betaald voetbal

Er zal, met ingang van komend seizoen, een gedragscode voor trainers van kracht gaan worden in het betaalde voetbal. De afdeling betaald voetbal van de KNVB en de belangenvereniging coaches betaald voetbal (CBV) zullen daar deze zomer gezamelijk aan gaan werken.

"Het moet afgelopen zijn met het soms dwaze gedrag van sommige coaches langs de lijn over beslissingen van de scheidsrechter", zei directeur betaald voetbal Henk Kesler. "Ze doen daarmee afbreuk aan het imago van de arbitrage, aan de bedrijfstak betaald voetbal en aan hun eigen imago," aldus Kesler die zegt dat er aan de nieuwe gedragscode ook een sanctiereglement toe zal worden gevoegd. "Dat zal wel moeten, anders blijft het een lege huls. De coaches dienen vanaf komend seizoen echt meer discipline te tonen in woord en gebaar. Want velen storen zich aan al dat misprijzende gedoe over bijvoorbeeld een mogelijk foutief toegekende ingooi. Daar moet een einde aan komen."

Afgelopen seizoen werden er in de eredivisie en in de Jupiler League tijdens wedstrijden achttien trainers van het veld gestuurd. Jan Reker, nog even voorzitter van de CBV en daarna algemeen directeur bij PSV, en ook Kesler spraken van een dieptepunt.