Vooruitblik: Marathon van Rotterdam

Aankomende zondag staat in Rotterdam het grootste ééndaagse sportevenement van Nederland op het programma. De Fortis Marathon staat bekend om zijn snelle parcours en staat dit jaar alweer voor de 27ste keer op het programma.

Geschiedenis

De Marathon van Rotterdam werd voor het eerst gelopen in april 1981 en werd toen gewonnen door de Engelsman John Graham in een tijd van 2:09.28. In Rotterdam zijn er in een aantal maal wereldrecords gelopen. Voor het eerst op 20 april 1985 de Portugees Carlos Lopes wist toen als eerste atleet onder de twee uur en acht minuten te lopen (2:07.12). Twee jaar later wist de Ethiopiër Belayneh Densamo de tijd te verbeteren tot 2:06.50. Het parcours-record werd gelopen door Felix Limo op 4 april 2004 met een tijd van 2:06.14 liep hij toen naast een nieuw parcoursrecord ook de beste seizoenstijd. Vorig jaar was de Keniaan Sammy Korir de snelste in Rotterdam.

Parcours

Zondagochtend om elf uur zal op de coolsingel het startschot gegeven worden door Ivo Opstelten de burgermeester van de Maasstad. Vanaf de Coolsingel zullen de lopers voor de eerste keer de Erasmusbrug overgaan om vanaf daar richting de wijk Charlois te lopen waar zich samen met het eerste verzorgingspost ook het vijf kilometer-punt bevind. Het tien kilometer punt ligt vlakbij Sportpaleis Ahoy' door een rondje langs het terrein van Ahoy' te lopen zullen de lopers al snel bij het vijftien kilometer aankomen. Vanaf daar lopen de atleten over de slinge richting de Olympiaweg waar zich het halve marathon-punt bevind. Na dit punt gaan de lopers Rotterdam Zuid verlaten en weer terug richting het centrum van de stad en ook ditmaal zullen ze weer over de Erasmusbrug moeten. Vanaf de Erasmusbrug lopen de atleten richting de kubuswoningen op de Blaak naar Kralingen en Crooswijk om een rondje langs het Kralingse bos te lopen. Doordat langs het Kralingse bos vaak wat minder publiek staat is dit voor de atleten het zwaarste punt van de Marathon. Als het Kralingse bos is gepassseerd zijn de atleten ondertussen bij het 35 kilometer-punt aangekomen. De laatste zeven kilometer lopen de atleten via de Boezemstraat en de Blaak opnieuw naar de Coolsingel waar naast de startlijn ook de finishlijn is getrokken.


Het volledige parcours, een pdfje kun je hier vinden
.

De topatleten

Het is race-director Mario Kadiks gelukt om een topveld te contracteren voor de marathon van dit jaar. Een aantal atleten die present zijn tijdens de Marathon hebben laten zien in goede vorm te staken. Wilson Onsare, Solomon Bushendich en William Kipsang wisten tijdens de City-Pier-City loop allen een persoonlijk record te lopen Rodgers Rops liep in Alphen aan den Rijn een persoonlijk record op de 20 km. De winnaar van afgelopen jaar is er helaas niet bij, Sammy Korir moest afzeggen vanwege een blessure. Greg van Hest is de beste Nederlander die meedoet met een persoonlijk record van 2:10.05. Verder zullen Luc Krotwaar, Hugo v.d. Broek en Koen Raymaekers van de partij zijn.

Weersomstandigheden

De verwachte weersomstandigheden zijn niet echt gunstig voor de marathonlopers. Al zullen de toppers niet veel last krijgen van de verwachtte hitte de recreanten zullen hier echter wel wat problemen kunnen ondervinden. De organisatie heeft eerder deze week al besloten om extra drinkposten te plaatsen en er zullen twee sprinklerinstallaties worden neergezet.

Submitter:  Bron: FOK!sport