Kemkers: "Sablikova fabelachtig"

Gerard Kemkers heeft alleen maar goede woorden over voor de prestatie van Martina Sablikova. De Tsjechische schaatsster kon zich na afloop van de 5000 meter Europees kampioene allround noemen. Ireen Wüst, pupil van Kemkers, schaatste een goed weekend, maar werd uiteindelijk tweede.

"Het was heel zwaar voor 99 procent van de deelnemers, behalve voor Sablikova. Die rijdt een fabelachtige vijf kilometer. Alle respect voor haar, zij zet een prestatie van een andere wereld neer", zegt Kemkers tegen de NOS.

"We moeten de ogen richten op Sablikova, die was extreem goed vandaag. Op de manier waarop er werd gereden had iedereen moeite op het einde. Zij spot hier op de vijf kilometer met alle wetten", vervolgde de schaatscoach zijn verhaal. Kemkers had overigens nog wel een verklaring voor het verlies van Wüst op de 5000 meter. "e kon niet versnellen en ze zat vast in haar techniek. Het vechten resulteerde niet in een versnelling en als ze dan tegen een muurtje aanloopt en in de bocht wind tegen krijgt, verliest ze snelheid."