Olympisch kampioene Jones positief getest

De Amerikaanse sprintster Marion Jones, drievoudig olympisch kampioene, is betrapt op het gebruik van epo. Amerikaans media hebben dit vandaag gezegd.

Jones zou afgelopen juni, tijdens de Amerikaanse atletiekkampioenschappen in Indianapolis, positief hebben getest. Jones had zich, al voor dit nieuws bekend werd, wegens privéredenen afgemeld voor de Golden League-wedstrijden in Zürich. De internationale atletiekfederatie IAAF en het Amerikaans olympisch comité wilden beiden nog niet reageren op de affaire. Een woordvoerder van de IAAF vertelde dat hij geen reactie kon geven zolang de uitslag van de B-staal niet bekend is.

De laatste jaren werd de naam van Jones al regelmatig in verband gebracht met het gebruik van doping. Al geruime tijd onderzoekt het Amerikaanse anti-dopingagentschap of Jones betrokken is bij het dopingschandaal rond het BALCO-laboratorium. Haar ex-man, voormalig kogelstoter CJ Hunter, verklaarde dat hij Jones zou hebben geïnjecteerd met verboden middelen. Ook zou Hunter hebben gezien hoe Jones zichzelf bediende van dope.

Nadat Hunter en Jones gescheiden waren, kreeg Jones een relatie met sprinter Tim Montgomery. De voormalig wereldrecordhouder werd voor twee jaar geschorst wegens zijn betrokkenheid bij de BALCO-affaire. "Maar Marion Jones is altijd 'schoon' geweest. Ze heeft nimmer prestatiebevorderende middelen genomen. Nooit gedaan. En dat zal ze ook nooit doen,” aldus een woordvoerder van Jones.

Jones riskeert een schorsing van twee jaar indien nu kan worden aangetoond dat ze inderdaad doping gebruikt heeft.