Schleck wint op Alp, Landis pakt geel

Frank Schleck heeft de etappe naar de Alpe d'Huez gewonnen. De Luxemburger was met Cunego over van een lange vlucht. Van de klassementsrenners waren Landis en Klöden de beste, Menchov moest dik een minuut toegeven, Pereiro verloor net te veel om zijn gele trui te houden, die trui ging naar Landis.

Na gisteren gerust te hebben stond de renners vandaag de eerste van drie Alpenritten te wachten. De etappe ging over 187 kilometer, met eerst de Col d'Izoard, dan de Col du Lauteret en de finish op 'de Nederlandse berg', de L'Alpe d'Huez. Al na enkele kilometers was er de eerste aanval, daarbij zat de Nederlander Posthuma, maar de aanval was snel teniet gedaan. Door de hoge snelheid in het peloton, in het eerste uur werd meer dan 50 kilometer gereden, brak het peloton. Daardoor kwamen er al voor de eerste klim 25 renners in een grote kopgroep te zitten. Daarbij zaten onder andere Garzelli, Hincapie, Cunego, Flecha, Arroyo, Merckx, bergtruidrager De la Fuente en Schleck, de best geplaatste in het klassement op tien minuten. Na ongeveer 60 kilometer was de voorsprong gegroeid tot ruim vier minuten, in het peloton werd er niet echt gereden door de ploeg van leider Pereiro.

Op de Izoard probeerde Garzelli het alleen, hij kreeg niemand mee, maar sloeg wel snel een gaatje. Hierdoor sloeg de kopgroep wel uit elkaar. Vanuit het peloton probeerde Rujano de oversteek te maken, niet veel later ondernam Mercado hetzelfde. Aan de achterkant van het peloton moesten Voeckler en Boonen al snel lossen, ook de kersverse vader Freire zocht al vroeg een plaats in de 'bus'. Van de kopgroep bleven er veertien renners over, ze hadden één minuut achterstand op Garzelli op de top van de Izoard, De la Fuente pakte daar 18 kostbare bergpunten. Rujano kwam daar door na ruim drie minuten, het peloton op ruim zes. Op 80 kilometer van de streep waren de verschillen nauwelijks veranderd, alleen Rujano werd ingelopen door een aantal achtervolgers uit het peloton, waaronder Gomez Marchante en Mercado.

Kort daarna werd de voormalig Girowinnaar Garzelli door 17 achtervolgers ingerekend, het peloton had het gat verkleind tot een kleine vijf minuten, ondanks dat er vele lossers terug konden komen in de afdaling. Daartussen zaten nog een aantal renners, waaronder Rujano en Mercado op drie minuten. Rabobank kreeg een tegenvaller te verwerken door opgave van Bram de Groot, hij was al vroeg in de etappe gevallen. Op 65 kilometer van de streep, aan de voet van de Lauteret, was de groep Rujano en Mercado bijna gegrepen door het peloton waarin Gonchar, Peña en Weening mee gingen achtervolgen. Daardoor slonk het verschil met de 18 leiders tot vier minuten. Bij die koplopers was er in de beklimming van de Lauteret nog geen goede verstandhouding, Vila en De la Fuente kozen het hazenpad. Uit de achtergrond kwam ook het bericht dat Tom Boonen wegens problemen aan de keel moest opgeven. Op de top van de Lauteret deed De la Fuente goede zaken voor zijn bollentrui, hij kwam als eerste door met in zijn wiel Vila, de dertien overgebleven achtervolgers volgden op 25 seconden, het peloton had ruim vier minuten achterstand met nog vijftig kilometer voor de wielen. In de achtervolging kwamen de vijftien vluchters weer samen.

De oorspronkelijk vluchter Flecha liet zich terugzakken naar het peloton om daar mee te helpen in de achtervolging op de kopgroep. In die kopgroep voerden Voigt en Zabriskie het commando, terwijl het tijdens de afdaling van de Lauteret begon te regenen. Aan de voet van de Alpe d'Huez was het gat geslonken tot ongeveer 3.30. In de kopgroep was met name Cunego erg ijverig, in het peloton bleven Weening, Flecha en Gonchar werken. Na een demarrage van Cunego bleven Lobato, Schleck, Mazzoleni en Arroyo over in de kopgroep. In het peloton trok Moerenhout door met kopman Landis in het wiel, Klöden, Kessler en Evans konden ook nog mee. Denis Menchov kon niet meteen mee, maar sloot kort daarna wel aan. Boogerd, Rasmussen, Sastre en Leipheimer konden op ongeveer twaalf kilometer van de top net niet aansluiten. Toen Klöden aanzette moest Menchov opnieuw de rol lossen, alleen Evans en Landis konden met de Duitser mee. Op tien kilometer van de top hadden de drie nog 2.50 achterstand op de twee leiders, Schleck en Cunego. Op negen kilometer werd Menchov bijgehaald door Sastre en Leipheimer, zij gingen erop-en-erover. Bij de favorieten probeerde Landis het, alleen Klöden kon de Amerikaan volgen. Cadel Evans viel terug tot in groep Leipheimer. Bij de koplopers remonteerde Mazzoleni, waardoor er drie leiders kwamen op de slotklim.

Evans moest ook Sastre en Leipheimer laten gaan. De gele truidrager Pereiro Sio reed een tijd bij Boogerd en Rasmussen in de groep, maar dat tempo ging hem niet snel genoeg. De Spanjaard reed alleen verder en verloor nog niet veel tijd op Landis. Sastre en Leipheimer konden aansluiten bij Landis en Klöden, op dat moment ging Landis door. Hij sprong naar het wiel van zijn ploeggenoot uit de vroege vlucht, Axel Merckx, de lange Belg trok nog even door, maar Sastre, Leipheimer en Klöden konden wel volgen op ondertussen zes kilometer van de top met een achterstand van een kleine twee minuten op de drie koplopers. Met nog ruim vier kilometer te gaan zette Cunego aan, waardoor Mazzoleni weer moest lossen. Bij de favorieten liet Landis zien dat hij de grootste favoriet voor de eindzege was. Toen Klöden aanzette was hij de enige die meekon. Uit de achtergrond kon Rasmussen bij zijn kopman Menchov komen, die bijna een minuut achterstand had op drie kilometer. Op ruim twee kilometer ging Schleck in de aanval, Cunego kon hem niet meer volgen. De Luxemburger zette goed door en tekende voor een knappe overwinning na een lange vlucht, Cunego werd tweede. Landis en Klöden waren de sterkste van de favorieten voor de eindzege. Menchov verloor ruim een minuut, Pereiro verloor net te veel om zijn gele trui te houden, deze hangt morgen om de schouders van Landis.

Uitslag 15e etappe

PlaatsNummerRennerPloegNationaliteitTijd
115SCHLECK FrankCSCLUX
281CUNEGO DamianoLAMITA00' 11"
3166GARZELLI StefanoLIQITA01' 10"
471LANDIS FloydPHOUSA01' 10"
521KLÖDEN AndréasTMOGER01' 10"
6145LOBATO RubenSDVESP01' 14"
7134CHAVANEL SylvainCOFFRA01' 18"
825MAZZOLENI EddyTMOITA01' 28"
914SASTRE CarlosCSCESP01' 35"
1041LEIPHEIMER LeviGSTUSA01' 49"
1151MENCHOV DenisRABRUS02' 21"
1258RASMUSSEN MickaelRABDEN02' 21"
13111CAUCCHIOLI PietroC.AITA02' 21"
1497PEREIRO SIO OscarCEIESP02' 49"
1526ROGERS MichaelTMOAUS02' 49"
1661EVANS CadelDVLAUS02' 49"
17137PARRA Ivan RamiroCOFCOL02' 49"
1876MERCKX AxelPHOBEL02' 56"
1935DESSEL CyrilA2RFRA03' 04"
20129ZUBELDIA HaimarEUSESP03' 04"

Klassement na 15e etappe

PlaatsNummerRennerPloegNationaliteitTijd
171LANDIS FloydPHOUSA
297PEREIRO SIO OscarCEIESP00' 10"
335DESSEL CyrilA2RFRA02' 02"
451MENCHOV DenisRABRUS02' 12"
514SASTRE CarlosCSCESP02' 17"